Adana’da Ayçiçeği Tarlalarında Hasat 20 Gün Erken Başladı

Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Adana’da, bu yıl hasat mevsimi öne çekildi. Normalde Ağustos ayında başlayan ayçiçeği hasadı, sıcak hava dalgası ve kuraklık nedeniyle Temmuz ortasında başladı. İmamoğlu ilçesine bağlı Camili Mahallesi’nde ayçiçekleri daha tam olgunlaşmadan kuruyarak biçildi.
Dönüm Başına Verim 200 Kilodan 80 Kiloya Düştü
Geçmiş yıllarda susuz arazilerde dahi dönüm başına 200 kilograma kadar verim alınabilen ayçiçeği tarlalarında bu yıl verim 80-100 kiloya kadar düştü. Kuraklığın etkisiyle birçok üretici zarar ederken, bazı tarlalarda biçilecek ürün dahi kalmadı.
“Aşırı Sıcaklar Ayçiçeğini Kuruttu, Ürün Alamadık”
65 dönüm tarlasında üretim yapan çiftçi Serdar Deveci, “Sezon başında her şey yolundaydı ama beklenen yağış gelmedi. Aşırı sıcaklar ve poyraz ayçiçeğini olgunlaşmadan kuruttu. Geçmişte 200 kilo alırken bu yıl 80 kiloda kaldık” dedi.
20 yıllık çiftçi Mehmet Deveci ise bu yılın, son yılların en sert kuraklığı olduğunu vurgulayarak, “Buğdayda da ciddi kayıp yaşadık. Hasat edemeden tarlada kuruyan ürünümüz oldu” diye konuştu.
CHP Adana İl Başkan Yardımcısı Isparta’daki Kazada Yaralandı
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.