Adana’da At ve Eşek Eti Skandalı Büyüyor

Adana'da son haftalarda ortaya çıkan at ve eşek eti skandalları şehirde büyük tedirginlik yarattı. Kentin farklı noktalarında ele geçirilen tonlarca mühürsüz ve bozulmuş et, özellikle kebapçı ve kasap esnafını zor durumda bırakırken, vatandaşların da güvenini sarstı. Şehrin adıyla özdeşleşen kebap kültürü bu skandallarla gölgelenirken, sektör temsilcileri denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
At ve Eşek Eti Vakaları Adana'da Endişe Yarattı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 23 Mayıs’ta güncellediği hile yapan firmalar listesinde, Adana’nın Seyhan ilçesinde faaliyet gösteren bir et işletmesinin “dana eti” diye at ve eşek eti sattığı bilgisi yer aldı. Bu gelişmenin hemen ardından İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de Yüreğir ilçesinde 3 ton bozulmuş ve mühürsüz kırmızı et ele geçirdi. İl Tarım Müdürlüğü bu etlerin tek tırnaklı hayvan eti olabileceğini belirtti ve 2 kişi hakkında işlem başlatıldı.
Adana Kasaplar Odası: "Şehrin İsmini Kimse Kirletemez"
Konuyla ilgili konuşan Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, en fazla sorun yaşanan yerin Yüreğir ilçesi olduğunu belirterek, “Zabıta üzerine düşeni yapmalı. Gerekiyorsa denetim yetkisini devretsin. Tarım Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleri tek başına yetmez. Ortak hareket edilerek Adana tertemiz hale getirilmeli. Kebap dendiğinde akla Adana gelir. Bu isim kimsenin oyuncağı olamaz” dedi.
Yağmur ayrıca vatandaşları mühürsüz et konusunda da uyardı: “At etinin rengi pembemsi ve sulu olur. Vatandaşlarımız gözle ayırt edemez. O yüzden tanıdığı kasaptan alışveriş yapmalı, bilindik yerlerde kebap yemelidir.”
“Her Gün Denetlenmeye Razıyız”
Adana’daki kebapçılar da yaşananlardan mağdur. Kebapçı Güngör Güler, bu tarz haberlerin sektöre büyük zarar verdiğini belirterek, “Şok baskınlar yapılmalı. Her gün denetlenmeye razıyız. Bu olaylar işimizi düşürüyor, insanların güvenini sarsıyor. Biz bile dışarıda yemek yerken şüphe ediyoruz, vatandaş ne yapsın?” diyerek denetimlerin sıklaşması çağrısında bulundu.
Vatandaşlar ve Turistler Tedirgin
Almanya’dan Adana’ya kebap yemek için gelen Ertan Çiftçi ise duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getirdi: “Adana kebapla meşhur ama bu tarz haberler çıkınca üzülüyoruz. Denetimlerin artırılması şart. Yurt dışından gelen bir turist böyle bir haberle karşılaşırsa bir daha gelir mi?”
Adanalı vatandaşlardan İbrahim Kayıran da sadece tanıdığı kasaptan alışveriş yaptığını belirterek, “Bu haberler tüm kenti etkiliyor. Yetkililer sürekli denetim yapmalı. Başka türlü bu durumun önüne geçilemez” dedi.
Adana’nın hem gastronomi hem de kültürel anlamda taşıdığı önem, bu tarz olaylarla zedeleniyor. Kentte hem yerel yönetimlerin hem de kamu kurumlarının daha sıkı denetimler yapması, halk sağlığı ve şehir itibarı için kaçınılmaz hale geldi. At ve eşek eti skandallarının gölgesinden çıkmak isteyen Adana’da esnaf, vatandaş ve yetkililer ortak bir çözüm çağrısında birleşiyor.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.