Adana’da Afet Gölgesinde Buruk Karpuz Hasadı

Adana’da sezonun ilk karpuz hasadı buruk başladı. Don ve kuraklık nedeniyle rekolte düştü, üretici ikinci kez ekim yapmak zorunda kaldı.
“Karpuzu Yeniden Ektik, Gecemizi Gündüzümüze Kattık”
Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, Adana’da tabiat şartlarının üreticiyi zorladığını söyledi. Don felaketinin etkisiyle karpuz fidelerinin söküldüğünü ve ikinci kez ekim yapıldığını vurgulayan Yeşilyaprak, “Çiftçimiz büyük emek verdi, yeniden umutla ekti. Bahçe bölgesi, kumsal arazisi sayesinde Türkiye’nin ilk karpuzunun yetiştiği yer. Bu yıl karpuzlarımız çok lezzetli ama üretici ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı” dedi.
Karpuzda Üretim Düşecek, Gözler Pazardaki Fiyatlarda
Doğal afetlerin etkisiyle bu yıl Türkiye genelinde 4 milyon tonluk karpuz üretiminin 3 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor. Adana’da ise önceki yıllarda 900 bin ile 1 milyon ton arasında gerçekleşen üretimin, bu yıl 750 ila 800 bin ton seviyesinde kalması bekleniyor.
Don En Çok Çukur Bölgeleri Vurdu
Karpuz tarlalarının bulunduğu Karataş sahil bölgesinin felaketten nispeten az etkilendiğini belirten Yeşilyaprak, “Don, çukur alanlarda büyük zararlara yol açtı. Bu yüzden ikinci ekim yapmak zorunda kaldık. Üretici fiyatlar konusunda tedirgin. Karpuzun kilosunu tarlada 7 liradan satıyoruz ama bu emekle fiyat hala yeterli değil” diye konuştu.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.