Bangladeş Başbakanı Hükümet Karşıtı Protestolar Sırasında Yıkılan Metro İstasyonu İçin Ağladı Bangladeş Başbakanı Hükümet Karşıtı Protestolar Sırasında Yıkılan Metro İstasyonu İçin Ağladı

Fransa'ya bağlı Yeni Kaledonya'da yerli halkın seçimler üzerindeki etkisini azaltacak yasa tasarısına karşı protestolar şiddetleniyor. Yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülmesiyle birlikte, Yeni Kaledonya'da halk sokaklara döküldü.

Protestoların başlangıcında sokaklarda barışçıl gösteriler yapılırken, kısa sürede şiddet olaylarına dönüştü. Başkent Noumea ile Dumbea ve Mont-Dore kasabalarında süpermarketler yağmalandı ve bir polis karakolu ateşe verildi. Yeni Kaledonya hükümeti, olaylar sırasında 50 işletme ve yaklaşık 200 aracın zarar gördüğünü belirterek, halkı sükunete çağırdı.

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi

Olayların şiddeti üzerine Noumea'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yarın sabah saat 06.00'a kadar sürecek olan yasakla birlikte, halka açık toplantılar ve alkol satışı geçici olarak durduruldu. Okullar bir sonraki duyuruya kadar tatil edilirken, uluslararası havaalanında da uçuşlar askıya alındı.

Fransa mevcut düzenlemenin adil olmadığını savunuyor

Yeni Kaledonya'da yaşayan Fransız vatandaşlarının oy kullanma hakkının genişletilmesini öngören yasa tasarısı, yerel halk arasında endişe yaratıyor. Fransa hükümeti, mevcut düzenlemenin adil olmadığını savunurken, yerli Kanak halkı ise kendi etkilerinin azalacağından kaygı duyuyor.

İçişleri Bakanı seçim yasasının demokratik bir görev olduğunu belirtti

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yeni seçim yasasının demokratik bir görev olduğunu belirtti ancak daha kapsayıcı bir siyasi anlaşmaya varılmasının önemine vurgu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanlığı ise bölge halkının temsilcilerini barışçıl bir çözüm için görüşmelere davet etti.

Yeni Kaledonya'nın Geleceği

Fransa'nın 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması kapsamında Yeni Kaledonya'ya verdiği siyasi yetkiler, adanın geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Anlaşma sonrasında düzenlenen referandumlar bağımsızlık lehine sonuçlanmamıştı.

Kaynak: İHA