'Türkiye Türk'tür Türk Kalacak' yazılmıştı: Tekrar Kürtçe yazılar yazıldı 'Türkiye Türk'tür Türk Kalacak' yazılmıştı: Tekrar Kürtçe yazılar yazıldı

Antalya’da son günlerde çıkan yangınlar sebebiyle hektarlarca alan küle dönerken Yangın Ekolojisi Uzmanı  Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ve Prof. Dr. Ali Kavgacı, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, ilk önceliğin yangın önleme olduğunu, ormanın yanıcılardan arındırılması gerektiğini ifade etti. 

Haziran ayının gelmesiyle Antalya’nın farklı ilçelerinde çıkan orman yangınlarına her gün yenisi eklenirken, uzmanlardan alınan görüşe göre Temmuz ve Eylül yangın ihtimalinin pik yapacağı ifade ediliyor. Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ve Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, orman yangınlarının çıkmadan önlenmesinin yangınları söndürmeden daha önemli olduğunu ifade etti. Uzmanlar, yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu ifade ederken, Antalya Valiliği’nin geçtiğimiz günlerde aldığı ormanlara giriş kararının tedbir amaçlı ve yerinde bir karar olduğunu belirtti.

1 Tuncay Neyişçi

TEMİZ ORMANCILIK YAPSAYDIK BÖYLE OLMAZDI 

Orman yangınlarının büyümesinin en önemli faktörünün orman içindeki yanıcıların temizlenmemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Orman içerisinde eğer temiz ormancılık, yetenekli bir ormancılık yapıyor olsaydık zaten ormanın içerisinde sıcak havalarda, yani yaz aylarında kolay tutuşabilecek, yanıcı olmadığı için yangınlar büyük ölçüde azalmış olurdu. Kuru ve ince yanıcılar olmadan sıcak havalarda bile yangının çıkması mümkün değildir. Ormanın içerisinde ne kadar çok ince kuru yanıcı varsa yangın çıkma olasılığı o kadar yüksektir” ifadelerini kullandı. Yangınların aşırı sıcak sebebiyle çıktığı iddiası üzerine konuşan Neyişçi, “Sıcaklık tek başına bir etken değildir dedim. Rüzgarın mutlaka olması lazım. Rüzgar yoksa, sıcak da olsa yangının çıkması mümkün değil. Çıksa da büyümesi mümkün değil. Ormanı kuru ve ince yanıcılardan temizlememiz gerek” ifadelerini kullandı.

A W059452 01

“YIĞILAN DALLAR YANGIN İHTİMALİNİ ARTTIRIYOR”

Vatandaşların bilinçli davranması gerektiğini ifade eden Neyişçi, “İlk öncelik orman yangınlarının çıkmasını engellemek. Bu konularda başarılı değiliz. Bu şehirde yanmış olan alanın içerisinde ne kadar çok o ince yanıcılardan var gidip görebilirsiniz. Ormanda ciddi temizlik yapılması lazım” dedi. Neyişçi, Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin ağaç dallarını budaması ve ormanın içerisine sıra ile dizmesinin yangın ihtimalini arttırdığını belirterek, “Orman Genel Müdürlüğü ağaçların dallarını buduyor. Bu budama orman yangınlarının tepe yangınına dönmesini engellemek için yapılıyor ama o kestiği dalları yerdeki ince yanıcılarla birlikte ormanın içerisine 10 metre içeriye şerit halinde yığıyor. Bu durum ufacık bir yangının kontrol edilemez büyük bir yangına dönüşmesinin tek nedenidir” söyledi.

1 Ali Kavgacı

“YANGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI”

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, “Biliyorsunuz bizim yangın sezonumuz Mayıs'tan Kasım aylarına kadar. Ama bunun yangın sayısı ve alanı itibariyle pik yaptığı dönem Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Ortalamaların çok üstüne ve sıcak geçirdik. Yağışların düşük olduğu bir dönem geçirdik. Bu da bize gösteriyor ki önümüzdeki dönemi oldukça kurak ve sıcak bir şekilde geçeceğiz. Akdeniz bölgesinde yangınlar olur ve aylarca da sürer. Bunun örneklerini daha önce yaşadık. Ülkemizde çıkan orman yangınları yüzde 90 insan kaynaklı gerçekleşiyor. Bu doğrudan insanın ihmalinden gerçekleşebileceği gibi enerji ve orman içi tesislerden de kaynaklanıyor. Doğal koşullar itibariyle hem iklim hem de bitki örtüsü sebebiyle kaynaklanan koşullar itibariyle yangın riski zaten yüksek. Bu riski yüksek, yüksek riskin içerisinde insanı koyunca risk daha da katlanarak büyüyor” dedi.

A W221529 03

KIRSAL YERLEŞİM YERLERİ YANGINA UYUMLU HALE GETİRİLMELİ”

“Yangın önleme en az yangın söndürme kadar önemlidir” diyen Prof. Dr. Ali Kavgacı, “Antalya Valiliği’nin aldığı ormanlara giriş kararı tedbir için gayet önemli bir karardır. Yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı çıktığını biliyoruz. Bu konuda Antalya Valiliği’nin aldığı karar yerinde bir karardır. İnsanın bilinçli olması, doğru bir yangın davranış modellemesi içinde olması gerektiğini bize gösteriyor. Bu yangınlar söndürüldü ama bu ihmal eğer Temmuz'un sonunda Ağustos'un başında olursa, daha büyük felaketlere dönüşebilir. Yangın büyüdükten sonra tamamen müdahale edilemiyor. Söndürülmesi çok zor. Yangın çıkmadan önce önlemek en sağlıklı yöntem olarak kabul görüyor. İnsanların bilinçli olması gerektiği yangın önleyici bir donanımlara sahip olmanın ne kadar önemli olduğu, kırsaldaki yerleşim yerlerinin yangınlara uyumlu hale getirmesi çok önemli bir konudur. Farkındalık oluşturularak yangınların önüne geçilebilir” İfadelerini kullandı.
 

Muhabir: ARDA KIR