Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, vitiligonun yaygınlığına ve tedavi yöntemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Nüfusunun Yüzde Birini Etkileyen Bir Hastalık

Prof. Dr. Murat Durdu, vitiligonun dünya genelinde yaklaşık olarak nüfusun yüzde birini etkileyen yaygın bir hastalık olduğunu vurguladı. Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görev yapan Durdu, hastalığın doğum sonrasında herhangi bir yaşta başlayabildiğini ve deriyi farklı şekillerde etkileyebildiğini belirtti.

Vitiligo Nedir? Vitiligo Belirtileri Neler?

Vitiligonun belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Durdu, hastalığın deride pembe veya tamamen beyaz alanlar oluşturduğunu, ağrı ve kaşıntının olmadığı bu lekelerin genellikle simetrik olduğunu ifade etti. Ayrıca, vitiligo lekelerinin vücudun her iki tarafını da etkileyebileceğini, bazen bir alanda sınırlı kalabileceğini ancak nadiren tüm vücuda yayılabileceğini belirtti.

Vitiligonun Genetik ve Otoimmün Kökeni

Genetik kökenli olan vitiligonun, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine yanlışlıkla saldırmasıyla karakterize edilen otoimmün bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durdu, hastaların sadece üçte birinde ailevi bir öykü bulunduğunu ve herhangi bir kişinin çocuğunda hastalığın gelişeceği kesin bir durum olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Murat Durdu

Vitiligonun Psikolojik Etkileri

Hastalığın sağlık açısından hayati bir tehlike oluşturmasa da, kozmetik kaygılar nedeniyle hastaların toplumdan izole olmasına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Durdu, hastaların ve ailelerinin psikolojik etkilerle baş etmeleri için profesyonel yardım almalarının önemine vurgu yaptı.

Vitiligo Tedavisi

Hastalığın tedavi süreçlerine de değinen Prof. Dr. Murat Durdu, güneşten korunma, ilaç tedavileri, ışık terapisi, cerrahi müdahale, lazer tedavisi gibi çeşitli seçeneklerin hastanın durumuna göre belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, hastalığın aktif olduğu dönemlerde dikkat edilmesi gereken faktörleri sıraladı.

Diğer Otoimmün Hastalıkların Kontrolü

Vitiligo teşhisi konulduktan sonra, hastanın tiroid hastalığı ve diğer otoimmün hastalıklar açısından da kontrol edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Durdu, hastalığın biyopsi almadan klinik muayene ile teşhis edilebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA