Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde DokumaPark Modern Sanatlar Galerisi’nde düzenlenecek olan sergi, 8 Mart 2026 Pazar günü saat 15.30’da açılacak. Küratörlüğünü sanatçı Zübeyde Yavuz’un yaptığı sergide Türkiye sanat tarihine katkı sunmuş farklı kuşaklardan kadın sanatçıların eserleri yer alacak. Sergi 28 Mart'a kadar sürecek. Serginin açılışı öncesinde Akdeniz Gerçek Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Songül Başkaya, küratör Zübeyde Yavuz ile bir röportaj gerçekleştirdi.
“TÜRK KADINININ SANAT YOLCULUĞUNA SAYGI DURUŞU”
Yavuz, “Dünya yarın Dünya Kadınlar Günü’nü farklı bir açıdan kutlayacak. Sanayi devrimindeki kadın hareketleriyle başlayan mücadele bugün de devam ediyor. Türkiye’de ise kadınların haklarını elde etmesi, Atatürk’ün vizyonu sayesinde çok erken bir dönemde gerçekleşti. Ben bu sergiyi Türk kadınının sanat yolculuğuna bir saygı duruşu olarak görüyorum" dedi.
Yavuz, serginin Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar uzanan bir sanat köprüsü kurduğunu ifade etti.
SERGİDE 3 KUŞAK KADIN SANATÇI YER ALIYOR
Yavuz, “Bu sergide üç kuşak kadın sanatçı bir araya geliyor. Cumhuriyet’in erken döneminde emek vermiş sanatçılar, bugün aramızda olmayan ustalar, yaşayan önemli sanatçılar ve genç kuşak sanatçılar aynı sergide buluşuyor. Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil etmiş sanatçıların eserlerini bir araya getirmek benim için çok önemli" diye konuştu.
Sergide Fahrelnissa Zeid ve Füreya Koral gibi Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarının mirasını temsil eden eserlerin yanı sıra farklı kuşaklardan sanatçıların çalışmaları da yer alıyor.
“ANTALYA HALKININ BU SERGİYE İLGİ GÖSTERECEĞİNE İNANIYORUM”
Yavuz, “Burada sergilenen sanatçıların tamamı Türkiye Cumhuriyeti’ni ulusal ve uluslararası alanda temsil etmiş, yurtdışında eğitim almış ve ülkemize katkı sunmuş kadınlardan oluşuyor. Bu sergiyi bir görev olarak görüyorum ve Antalya halkının da ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi.