Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, bu keşif hakkında, "Anadolu'nun çok sevilen bir yemeği olan keşkeğe çok benziyor. Bugünkü keşkek kültürüyle bulduğumuz tencerenin şekli ile içindeki malzemeler çok benzeşiyor" demiştir.

17 yıldır devam eden kazılarda Pers sarayının anıtsal girişi ve mutfaklarına dair buluntular elde ettikten sonra yapılan çalışmalarda, çok sayıda hayvan kemiği, tahıl kalıntısı ve öğütme taşlarına rastlanmıştır. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, yeni bulunan yemek pişirme kabının içinde koyunlara ait hayvan kemikleri ve tahıl kalıntılarına rastlandığını belirterek, bunun Anadolu aşı veya keşkek benzeri bir yemeğin kalıntıları olabileceğini değerlendirdiklerini ifade etmiştir.

Pişmiş topraktan yapılan 30 santimetre uzunluğundaki tencerenin, yaklaşık 30 kişilik bir yemeği pişirecek ölçülerde olduğunu belirten Prof. Dr. Dönmez, tencerenin formunun Pers sarayının mutfağına ait olduğu yönündeki tahminleri güçlendirdiğini vurgulamıştır. Ayrıca, 2,500 yıl öncesine ait Pers dönemine ait buluntular arasında, Anadolu'da ilk defa bulunan ateşgede ve çok sütunlu ibadethane gibi kompleks yapılarla karşılaşıldığı belirtilmiştir.

Dönmez, kazı projelerine destek veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi'ne teşekkür etmiştir.

Kaynak: Nihat Saraç