Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2024 Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Türkiye genelindeki yağışlar uzun yıllar ortalamasının ve geçen yıl Kasım ayı değerlerinin altında gerçekleşti. Uzmanlar, bu düşüşün kuraklık riskini artırabileceği konusunda uyardı.
Yağış Oranlarında Ciddi Düşüş
1991-2020 yılları arasındaki uzun yıllar Kasım yağış ortalaması metrekareye 58,3 kilogram olarak kaydedilirken, Kasım 2023'te bu değer metrekareye 109,3 kilogram olarak ölçülmüştü. Ancak 2024 Kasım ayında metrekareye yalnızca 54,8 kilogram yağış düştü. Bu oran, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6, geçen yılın aynı dönemine göre ise yaklaşık yüzde 50 azalmaya işaret ediyor.
En Az Yağış İç Anadolu Bölgesi'nde
Kasım ayında yağışlarda en büyük azalma yüzde 29 ile İç Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesi normal seviyelerde yağış alırken, Karadeniz Bölgesi normallerin üzerinde yağış gördü. Trakya’nın batısı, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun orta kesimleri, Muğla, Antalya’nın batısı, Burdur, Isparta, Uşak, Afyonkarahisar, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mardin ve Doğu Anadolu’nun doğu kesimlerinde yağışlar yüzde 40’ın üzerinde azaldı.
Rize ve Iğdır Arasında Büyük Fark
En fazla yağış metrekareye 199,6 kilogram ile Rize’de, en az yağış ise metrekareye 10,3 kilogram ile Iğdır’da ölçüldü. Yağışlarda normaline göre en fazla artış yüzde 73 ile Samsun’da, en fazla azalma ise yüzde 71 ile Edirne’de yaşandı.
Yağışlı Gün Sayısı Sabit Kaldı
Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasına göre 8,4 gün olarak kaydedildi ve 2024 Kasım ayında da bu değer sabit kaldı. Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, İstanbul, Bursa, Yalova, Balıkesir, Hatay, Siirt ve Şırnak çevrelerinde yağışlı gün sayısı 10-15 gün arasında seyrederken, Edirne ve Konya çevrelerinde 5 günün altına düştü.
Kuraklık Endişesi Artıyor
Türkiye genelinde Kasım ayı yağışlarındaki bu dramatik düşüş, tarım, su kaynakları ve ekosistem üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda endişelere neden oldu.