Felç veya nöropatik ağrılar nedeniyle fizik tedavi gören hastaların tedavi süreçlerini kolaylaştıran bir proje hayata geçirildi. Bu yenilikçi proje, basınçla enerji üreten piezo elektrik sistemine dayalı özel ayakkabıların geliştirilmesini içeriyor. Projenin başında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Güven Akçay, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Öğr. Gör. Dr. Çağla Çelik ve Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Öçsoy yer aldı.

Türk Akademisyenler Piezo Elektrik Ayakkabı Geliştirdi (3)

Ayakkabının Fonksiyonu ve Önemi

Bu özel ayakkabılar, günlük aktiviteler sırasında adımlarla oluşan basınçtan elektrik enerjisi üretme yeteneğine sahip. Bu özelliği sayesinde, felç veya nöropatik ağrı gibi rahatsızlıklarla mücadele eden hastaların fizik tedavi süreçlerinde önemli bir destek sağlanmış oluyor.

Dr. Güven Akçay, buluşlarının özellikle nöropatik ağrı şikayeti olan hastalar için önemli olduğunu vurguladı. Ayakkabıların, yürüme ve koşma esnasında üretilen piezo elektriği kullanarak hastalıkların tedavisinde etkili olabileceğini belirtti. Akçay, 'Buluşumuzda mekanik enerjiyi elektrik enerjisini dönüştürmek için piezo elektrik sistemini ayakkabı içine yerleştirdik ve kişinin kendini tedavi edebilecek elektrik uyarımı elde ettik. Elektrik uyarımında kullanılacak olan uyarı elektrotlarını da bir şapkanın içerisine yerleştirdik. Kişinin günlük hareketlerde ya da spor esnasında üretmiş olduğu piezo elektrik enerjisini, şapkaya yerleştirilen elektrotlarla beyine tedavi amaçlı olarak ulaşmasını sağladık' dedi.

Türk Akademisyenler Piezo Elektrik Ayakkabı Geliştirdi (2)

Mobil Cihazlarla Entegrasyon ve Veri Paylaşımı

Geliştirilen ayakkabılar, mobil cihazlarla entegre edilecek ve hastaların günlük aktiviteleri sırasında ürettikleri veriler anlık olarak hekimlerle paylaşılacak. Bu sayede, hastaların tedavi süreçleri daha etkin bir şekilde takip edilebilecek ve hastaların yaşam kalitesi artırılacak. Dr. Akçay, 'Felç geçirmiş ya da nöropatik ağrıları olan hasta, hastaneye gidip tedavi almak yerine günlük rutininde tedavisini olacak ve veriler hekime anlık olarak iletilmiş olacak. Böylelikle hem hasta konforu sağlanacak hem de hastanenin iş yükü azaltılmış olacak.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA