Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) Ağustos 2024 itibarıyla yıllık yüzde 33,25, aylık yüzde 1,39 oranında artış gösterdi. Tarımda kullanılan mal ve hizmetler ile tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerdeki artış oranları ise dikkat çekti.

Otopark Ücretlerine Fahiş Zam!  Yüksek Artış Vatandaşı Çıldırttı! Otopark Ücretlerine Fahiş Zam! Yüksek Artış Vatandaşı Çıldırttı!

Tarım-GFE'de Yıllık ve Aylık Artışlar

TÜİK'in Ağustos 2024 verilerine göre, Tarım-GFE (2020=100) endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 1,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,33 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise bu artış yüzde 33,25 olarak kaydedildi. On iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 43,15 oranında gerçekleşti. Tarım sektöründeki maliyetlerin yükselmesi, üreticiler açısından önemli bir zorluk olarak öne çıkıyor.

TÜİK açıkladı! Tarımsal girdi fiyat endeksi yükseldi

Tarımda Kullanılan Mal ve Hizmetlerde Artış Oranları

Ağustos 2024’te tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyat endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,99 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise bu artış yüzde 30,90 olarak kaydedildi. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları ise daha da belirgin. Bu gruptaki yıllık artış yüzde 48,51 olurken, bir önceki aya göre yüzde 3,75 oranında artış gerçekleşti.

Ana Gruplar ve Değişim Oranları

Ağustos 2024 verilerine göre, ana gruplara göre Tarım-GFE ve değişim oranları şu şekilde gerçekleşti:

  • Tarım-GFE Endeksi: Bir önceki aya göre yüzde 1,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,25 arttı.
  • Tarımda Kullanılan Mal ve Hizmetler: Bir önceki aya göre yüzde 0,99, yıllık yüzde 30,90 artış.
  • Tarımsal Yatırıma Katkı Sağlayan Mal ve Hizmetler: Bir önceki aya göre yüzde 3,75, yıllık yüzde 48,51 artış.

TÜİK açıkladı! Tarımsal girdi fiyat endeksi yükseldi

Veteriner Harcamaları ve Tohum Fiyatlarındaki Yükseliş

Alt gruplarda en dikkat çekici artışlar veteriner harcamaları ve tohum fiyatlarında görüldü. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 74,09 ile veteriner harcamalarında gerçekleşirken, aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 4,62 ile tohum ve dikim materyali grubunda yaşandı. Bu artışlar, tarım sektöründeki genel maliyetlerin yükselmesi açısından önemli göstergeler olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi