Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°
Akdeniz Gerçek | Teknoloji | Elon Musk'ın şirketi SpaceX NRO ile casus uydu ağı kuruyor

Elon Musk'ın şirketi SpaceX NRO ile casus uydu ağı kuruyor

Elon Musk'ın SpaceX'i, ABD Ulusal Keşif Bürosu ile yaptığı dev anlaşma ile ABD'nin uzay tabanlı istihbarat kabiliyetini güçlendiriyor.

Elon Musk'ın SpaceX'i, ABD Ulusal Keşif Bürosu ile yaptığı dev anlaşma ile ABD'nin uzay tabanlı istihbarat kabiliyetini güçlendiriyor.

Elon Musk'ın şirketi SpaceX NRO ile casus uydu ağı kuruyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in, ABD'de casus uyduları yöneten Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021 yılında imzaladığı 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında casus uydu ağı kurduğu ortaya çıktı. Reuters'a konuşan kaynaklar, SpaceX'in Starshield birimi tarafından yürütülen programın başarılı olması halinde ABD'nin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde artacağını belirtti.

Elon Musk'ın şirketi SpaceX NRO ile casus uydu ağı kuruyor

Bu casus uydu ağı, ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın neredeyse her yerinde potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etmesini sağlayacak. Tespit edilen hedeflerle ilgili veriler, ABD istihbaratı ve askeri yetkilileriyle paylaşılabilecek.

Konuyla ilgili olarak konuşan bir kaynak, sistemin potansiyel kapasitesi hakkında 'Artık kimse saklanamayacak' değerlendirmesini yaptı. Ancak, SpaceX bu konuda Reuters'ın yorum talebine yanıt vermezken, NRO ise 'komplike bir uydu sistemi geliştirme misyonunu; diğer devlet kurumları, şirketler ve başka ülkelerle olan ortaklıkları" kabul etti. Ancak, SpaceX'in bu misyona katılımı konusunda yorum yapmayı reddetti.

NRO'dan bir sözcü, kurumun dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli ve en dayanıklı uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif sistemini geliştirdiğini ifade etti. Yeni uydu ağının ne zaman çalışmaya başlayacağı ise henüz bilinmiyor.

SpaceX'in NRO ile anlaşma sağladığı bilinirken, NRO'da ABD Uzay Kuvvetleri ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) çalışanlarının da bulunduğu kaydedildi. NRO, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ülkedeki diğer istihbarat teşkilatları için uydu görüntüleri sağlıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız