Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
18°
Akdeniz Gerçek | Siyaset | CHP’den Meclis Komisyonu Açıklaması: “Demokrasi ve Çözüm İçin Oradayız, Dayatılan Şekilde Değil”

CHP’den Meclis Komisyonu Açıklaması: “Demokrasi ve Çözüm İçin Oradayız, Dayatılan Şekilde Değil”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis çatısı altında yürütülen çalışmalara ilişkin yayımladığı iki sayfalık açıklamada Kürt meselesinin çözümü, demokratikleşme ve kurulması planlanan Meclis Komisyonu hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis çatısı altında yürütülen çalışmalara ilişkin yayımladığı iki sayfalık açıklamada Kürt meselesinin çözümü, demokratikleşme ve kurulması planlanan Meclis Komisyonu hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

KAYNAK: Haber Merkezi
CHP’den Meclis Komisyonu Açıklaması: “Demokrasi ve Çözüm İçin Oradayız, Dayatılan Şekilde Değil”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis çatısı altında yürütülen çalışmalara ilişkin yayımladığı iki sayfalık açıklamada Kürt meselesinin çözümü, demokratikleşme ve kurulması planlanan Meclis Komisyonu hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Parti, tarihi tutarlılığının altını çizerek “Kürt meselesinin demokratik yollarla çözümünü savunmayı sürdüreceğiz” mesajı verdi.


“Kürtlerin varlığını inkâr edenlere rağmen çözüm önerilerini cesaretle dile getiren partiyiz”

Açıklamada CHP, geçmişten bugüne sorunları inkâr eden yaklaşımlara karşı durduğunu belirterek şöyle dedi:

“Birileri bırakın Kürt sorununu, Kürtlerin varlığını dahi inkâr ederken; biz bu sorunu var olduğunu cesaretle dile getiren ve çözüm önerileri sunan partiyiz.”

Parti, barış ve çözüm için atılacak samimi adımlara bugün de destek vereceklerini vurguladı.


Komisyona destek var, ancak mevcut uygulamalara eleştiri de açık

CHP, Meclis çatısı altında kurulacak bir komisyona ilke olarak destek verdiğini, bunun halkın gözünün önünde, şeffaf biçimde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ancak partinin, kurulması planlanan komisyonun yönetim ve işleyişine dair önemli çekinceleri olduğu da açıklandı.

Mevcut komisyonun 18 toplantı yapmasına rağmen somut ilerleme kaydedilmediği, buna karşın “milli iradeye ipotek koyan kayyum uygulamalarının” sürdüğü ifade edildi.


Kayyumlar, siyasetçilere yönelik cezalar ve tutukluluklar eleştirildi

Açıklamada, Kürt siyasetçilerin belediye meclislerine girmesinin dahi “suç sayıldığı”, insanların cezalandırıldığı ve 10 yılı bulan siyasi tutuklulukların hiçbir ilerleme yaratmadığı vurgulandı.

CHP şunları söyledi:

“Demokratik siyasetin önü açılmak yerine, siyasi davalarla daha da tıkanmıştır.”


“İmralı’ya gidecek heyette yer almamız doğru bulunmuyor”

Parti, devlet yetkililerinin İmralı ile görüştüğünü anımsatarak Meclis Komisyonu’nun yapısına yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

  • Komisyonda 11 partiden 51 milletvekili bulunuyor.

  • Ancak komisyon başkanı bile dahil olmadan yalnızca 5 milletvekilinin İmralı’ya gönderilmesinin “katılımcı ve tartışmasız” bir süreç yaratmayacağı ifade edildi.

  • CHP, AK Parti’nin önerdiği şekliyle oluşturulan İmralı heyetine kendi parti temsilcisinin verilmesinin doğru olmadığını duyurdu.

Açıklamada, siyaset yapmanın “envirayla” değil, toplumun ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerektiği vurgulandı.


“Tutuklu belediye başkanları, kapatma davası… Bu şartlarda adım atmak mümkün değil”

CHP, demokratikleşme ve çözümün koşulları arasında:

  • Kayyumların kaldırılması

  • AYM ve AİHM kararlarının uygulanması

  • Demokratik siyasetin önünün açılması

  • Siyasi tutukluların serbest bırakılması

gibi kriterlerin bulunduğunu hatırlattı.

Parti, HDP’ye açılan kapatma davasına ve tutuklu seçilmiş belediye başkanlarına dikkat çekerek:

“Bugün herkesin ne diyeceğini beklediği CHP, bu kapatma davasına karşı çıkmıştır.”
“Seçilmiş 16 belediye başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı hapistedir.”

ifadelerini kullandı.


“Barış ve demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz”

CHP açıklamasında, demokrasi, barış ve çözüm için komisyonlarda yer almaya devam edeceğini belirtti ancak bunun dayatılan koşullarda değil, şeffaf, kapsayıcı ve demokratik bir zeminde olması gerektiğini vurguladı.

Son bölümde şu mesaj öne çıktı:

“Bu ülkeye barış da demokrasi de adalet de gelecek; iradeye sahip çıkacağız.”


Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız