Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından alınan yeni bir karar, mide ilacı kullananları yakından ilgilendiriyor. Peki, bu yeni karar neyi öngörüyor?

132 İlaç Uygulamadan Etkilenecek: Detaylar Neler?

Yeni düzenlemeyle birlikte, hastaların durumunda etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından biri bulunuyorsa, SGK diğerini ödemeyecek. Eczacılar, bu uygulamanın 132 mide ilacını etkileyeceğini belirterek "Yine hastalar mağdur olacak" diyor.

Tüm Mide İlaçları SGK Tarafından Eşdeğer Kabul Edilecek

27 Mart 2023 tarihinden itibaren tüm mide ilaçları, yani proton pompası inhibitörleri (PPİ), SGK tarafından birbirinin eşdeğeri olarak kabul edildi ve Medula Sistemi de buna göre güncellendi.

MEB tarafından açıklanan yeni müfredat tartışma yarattı MEB tarafından açıklanan yeni müfredat tartışma yarattı

Ilaç-1

TEİS Genel Başkanı: "Hastalar Mağdur Olacak"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yapılan bu düzenlemenin hastaları mağdur edeceğini ifade etti. Saydan'a göre, etken maddesi omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçlar aynı reçetede yazılamayacak, yazılsa bile ödenmeyecek.

Uygulama Duyurulmadan Yürürlüğe Girdi

Saydan, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Mide ilaçları günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ilaçlar. Eczanelerimize gelen vatandaşlara 'ilaç ödenmiyor, çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinizde mevcut' demek zorunda kalacağız. Bu uygulamanın SGK tarafından duyurulmaması ve aniden hayata geçirilmesi endişe verici. Tasarruf iddiaları altında yapılan bu uygulamalar, 'eşdeğer ilaç kavramı'na zarar veriyor."

Kaynak: Haber Merkezi