Adana Şakirpaşa Havalimanı, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılmasıyla tarifeli uçuşlara kapatıldı. Şakirpaşa Havalimanı nerede? Ne zaman kuruldu? Şakirpaşa kapalı mı? Detaylı bilgiler haberimizde...

Şakirpaşa Havalimanı nerede? 

Adana Havalimanı, diğer adıyla Şakirpaşa Havalimanı, Seyhan ilçesinde yer alıyor. Şakirpaşa Havalimanı, uzun yıllar Mersin ve Osmaniye gibi çevre illere de hizmet verdi.

Mustafa Can Ekiciler Kimdir? Nereli? Mustafa Can Ekiciler Kimdir? Nereli?

Şakirpaşa Havalimanı ne zaman kuruldu? 

1937 yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla faaliyete geçen havalimanı, hem sivil hem de uluslararası uçuşlara ev sahipliği yapıyordu. 

Şakirpaşa kapalı mı?

Şakirpaşa Havalimanı Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın hizmete girmesiyle 11 Ağustos 2024 tarihinde tarifeli uçuşlara kapatıldı. Havalimanının kapatılmasına her kesimden büyük tepki geldi.

Tesis özellikleri ve teknik altyapı

Adana Havalimanı, iç ve dış hat uçuşlarına yönelik olarak inşa edilmiştir. 4729 m² genişliğinde bir iç hat ve 7031 m² genişliğinde bir dış hat terminaline sahipti. İç hat terminalinde bir gelen yolcu salonu, iki arındırılmış salon, 3 kapı, 19 check-in bankosu ve 2 bagaj konveyörü bulunuyordu. Dış hat terminalinde ise bir giden yolcu salonu, bir gelen yolcu salonu, bir arındırılmış salon, 2 kapı, 16 check-in bankosu ve 1 bagaj konveyörü mevcuttu.

Havalimanında 05/23 numaralı asfalt yüzeyli tek pist ve toplam 47 uçak kapasiteli beton yüzeyli 4 apron yer alıyordu. Ayrıca bir adet SSR, bir adet ILS, bir adet VOR, iki adet DME, bir adet NDB ve bir adet ADS-B sistemi bulunuyordu.

Hava trafik kontrol 

Adana Havalimanı'nda bir hava trafik kontrol merkezi bulunmaktaydı ve kontrol bölgesi 10 mil yarıçaplı ve 1.000 ft irtifaya kadar olan hava sahasını kapsıyordu. Havalimanına yaklaşma ve tırmanış kontrolü İncirlik Yaklaşma Kontrol tarafından sağlanmaktaydı. Şubat 2023'te Kahramanmaraş depremleri sonrası havalimanı, geçici olarak hava trafiğine kapatıldı. 

Hava yolları ve uçuş noktaları

Şakirpaşa Havalimanı, pek çok hava yolu şirketine ve uçuş noktasına ev sahipliği yaptı. İşte bazıları:

  • Anadolujet: Ankara, Beyrut, Ercan, İstanbul-Sabiha Gökçen
  • Corendon Airlines: Sezonluk olarak Düsseldorf, Hannover, Köln/Bonn, Münster/Osnabrück, Nürnberg
  • Eurowings: Sezonluk olarak Köln/Bonn, Stuttgart, Düsseldorf
  • Pegasus Hava Yolları: Antalya, Düsseldorf, Ercan, İstanbul-Sabiha Gökçen, İzmir, Trabzon, Van; sezonluk Bodrum, Dalaman, Köln/Bonn
  • Qatar Airways: Doha
  • SunExpress: Antalya, Düsseldorf, Hannover, Frankfurt, İzmir, Stuttgart; sezonluk Brüksel, Münih, Amsterdam
  • Türk Hava Yolları: İstanbul; sezonluk Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Münih
  • Aeroflot: Moskova, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı


 

Kaynak: Haber Merkezi