Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Özel Haber | “Kör döngüye gidiyoruz”

“Kör döngüye gidiyoruz”

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’da muz üretimi için su kaynağının vahşi kullanımına dikkat çekerken, “Kendimize yetecek muzu üretmek gerekli midir? Muz temel bir ihtiyaç mı?

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’da muz üretimi için su kaynağının vahşi kullanımına dikkat çekerken, “Kendimize yetecek muzu üretmek gerekli midir? Muz temel bir ihtiyaç mı?

“Kör döngüye gidiyoruz”

Bir diğer önemli konunun tarımsal üretimin plansızlığı olduğunu kaydeden Atmaca, “İhtiyacımız olan ürün için kaynaklarımızı ne kadar yeterli kullanıyoruz bilmiyoruz. ‘Türkiye kendi kendine yetecek muzu üretiyor’ deniliyor. Kendimize yetecek muzu üretmek gerekli midir? Muz temel bir ihtiyaç mı, bunu tartışmamız lazım. Muz üretimi sırasında ne kadar su tüketiyoruz onu da iyice bir tartmak gerekiyor. Su kullanımı son derece kontrolsüz. Otomasyon yok. Vahşi bir kullanım var” dedi.

 “KRİZİ SADECE SONUÇLARIYLA KONUŞUYORUZ”

“Pandemi bitti ama sonrasında okullarda virüs yayılımına şahit olduk” diyen MMO Şube Başkanı Atmaca, şunları söyledi: “Çok küçük tadilatlarla mekanik havalandırma yapılabilirdi ama büyük fırsat kaçtı. Bunun gibi günümüzde de iklim krizini konuşuyoruz. Biz krizi sadece sonuçları ile konuşuyoruz. En son Kumluca’daki sel buna örnek. Yağış, toprağı doyuran bir durum ama kısa sürede metrekareye çok yağdığında yaşadığımız durumu görüyoruz. Yağışın toprağa yüklü düşmesinin yanında dere yatağı ıslahı da var. Biz gerçekten iklim krizini konuşurken gerçekçi olmalıyız. Binalarda enerji verimliliği yapmalıyız demek iklim krizini çözmez. Merkezi ısıtma gerekiyorsa yaptırımları sonuna kadar uygulamalıyız.”

Bananal_REFON

 “SUYA ULAŞMAK ZOR OLACAK”

Atmaca, “Su kullanımı son derece kontrolsüz. Otomasyon yok. Vahşi bir kullanım var” derken, “Kaçak sondajların önüne geçilemiyor. Yağış düşmemesine sebep olan şey karbon salınımlarıdır. Her geçen gün yer altında daha derin mesafeden su çekmeye çalışıyoruz. Elektrik kullanılıyor elektrik enerjisini üretirken de karbon salıyoruz. Kör döngüye doğru gidiyoruz. Suyu derinden çektikçe, kontrolsüz kuyular arttıkça bunun sonu gelmeyecek. Biz suyu kontrolsüz şekilde harcıyoruz. Açık kanallarda modernizasyon ihtiyacı var. Üretilen ürünün su miktarının ölçülerek kontrolünün yapılması lazım. Suya ulaşmak son derece zor olacağa benziyor” diyerek yetkilileri bir kez daha uyardı.

Songül BAŞKAYA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız