Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Tuğba Erbilir Çelebi'nin belirttiğine göre, kök hücreler, vücutta differansiye olmamış (farklılaşmamış), kendini yenileyebilen ve eklem kıkırdağı ile bağ dokuya dönüşebilen hücrelerdir. Bu önemli hücreler, vücutta en yoğun olarak yağ dokuda ve kemik iliğinde bulunmaktadır.

Uzm. Dr. Tuğba Erbilir'a göre yapılan farklı çalışmalarda, kemik iliği ve yağ dokuda benzer oranda kök hücre bulunduğu, hatta yağ dokuda daha fazla kök hücre olduğu belirlenmiştir. Kök hücre elde etmek için en sık karın veya uyluk bölgesinden yağ dokusu alınmaktadır. Ancak, kök hücre elde etmek için kandan yararlanılamamaktadır.

Kök Hücre Tedavisinin Fonksiyonları ve Uygulama Süreci

Uzm. Dr. Tuğba Erbilir Çelebi, kök hücrelerin iyileştirme fonksiyonuna sahip olduğunu belirtmektedir. Özellikle diz, ayak bileği ve kalça eklem kireçlenmeleri ile tendon ve bağ yaralanmalarında, kök hücre tedavisinin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilmektedir.

Kök hücre tedavisi için alınan yağ dokusunun, özel filtrasyon işlemlerinden geçirilerek yağ doku uzaklaştırılmaktadır. Geriye mezenkimal kök hücrelerinin yanı sıra, büyüme faktörleri bakımından zengin, yağ hücresi öncü hücreleri, perisit, lenfosit, düz kas hücreleri, makrofajlar ve endotel hücrelerden oluşan bir sıvı kalmaktadır. Bu sıvıya stromal vasküler fraksiyon (SVF) adı verilmektedir.

Uygulama süreci genel anestezi gerektirmez ve steril şartlarda ve lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Kök hücre uygulaması, hücresel yenilenme, doku çatısı oluşumu, yeni damar oluşumu ve bağışıklık sistemi hücrelerinin ortama çağırılmasıyla doku fonksiyonlarını normale getirmektedir.

İyileşme Süreci ve Beklenen Sonuçlar

Kök hücre tedavisi sonrası 2-3 gün dinlenmenin önemli olduğu belirtilmektedir. İşlem sonrasında ağrı olabileceği, bu nedenle yağ dokusunun alındığı bölgenin 2-3 gün suyla temas etmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Tedavi tek seans olarak uygulanır ve etkisi genellikle 2 ya da 3'üncü ayda başlamaktadır. Hastanın durumuna göre, 3 ila 5 yıl arasında iyileşme beklenmektedir.

Kök hücre tedavisinin, tamamen kişinin kendi dokusundan elde edildiği için alerji riski taşımadığı belirtilmektedir. İşlem sonrası ilk 10 gün içinde eklemde ağrı olabileceği ancak 10 gün sonra ağrının azalmaya başlayacağı ifade edilmektedir.

Kaynak: İHA