Barack Obama'dan Kamala Harris'e Destek Açıklaması Barack Obama'dan Kamala Harris'e Destek Açıklaması

Fransa'ya bağlı Yeni Kaledonya'da süregelen şiddet olayları nedeniyle, Yeni Zelanda ve Avustralya, vatandaşlarını tahliye etmek amacıyla uçak gönderme kararı aldı. Fransa'nın denizaşırı topraklarında yaşanan bu olaylar, oy kullanma sistemini değiştiren yasaya karşı düzenlenen gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesiyle başladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda Harekete Geçti

Avustralya ve Yeni Zelanda, şiddet olaylarının tırmanmasının ardından hızlıca hareket ederek Yeni Kaledonya'ya uçak gönderdi. Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün iki uçuş için izin aldık ve vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde Yeni Kaledonya'dan ayrılmasını sağlıyoruz. Daha fazla uçuş düzenlemek için çalışmalarımız sürüyor," dedi.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ise, "Yeni Zelanda vatandaşları zorlu birkaç gün geçirdi. Onları ülkemize geri getirmek hükümetimizin önceliğidir," ifadelerini kullandı.

Ayrılmayı bekleyen yaklaşık 3 bin 200 kişi var

Yerel hükümet yetkilileri, şiddet olayları sonrasında ticari uçuşların iptal edilmesi nedeniyle Yeni Kaledonya'dan ayrılmayı bekleyen yaklaşık 3 bin 200 kişinin bulunduğunu açıkladı. Fransa hükümet sözcüsü Prisca Thevenot, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un akşam saatlerinde Yeni Kaledonya'ya gideceğini duyurdu.

Fransız Yüksek Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, güvenliği sağlamak için Fransa'dan gönderilen binden fazla jandarma ve polisin görev yaptığı, ayrıca 600 personelin daha gönderileceği belirtildi.

Ne Olmuştu?

Yeni Kaledonya'da oy kullanma sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısının 13 Mayıs'ta Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülmesi sırasında protestolar başlamış ve kısa sürede şiddet olaylarına dönüşmüştü. Başkent Noumea'da ve diğer bölgelerde marketler yağmalanmış, evler, iş yerleri ve araçlar ateşe verilmişti. Yasa tasarısı 15 Mayıs'ta Fransa Ulusal Meclisi'nde onaylanmış, Paris yönetimi adaya ek güvenlik güçleri göndermişti. Şiddet olaylarında 2'si jandarma olmak üzere toplamda 6 kişi hayatını kaybetti.

Yeni oy verme sistemine göre, 10 yıldır Yeni Kaledonya'da yaşayan Fransız vatandaşları seçimlerde oy kullanabilecek. Bu değişiklik, Yeni Kaledonya halkı arasında endişelere yol açtı; seçmen listelerinin genişletilmesinin Fransa yanlısı politikacılara avantaj sağlayacağı ve yerli Kanak halkının etkisini azaltacağı düşünülüyor.

Kaynak: İHA