Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Gürcistan'da "yabancı etki ajanı yasası" nedeniyle yükselen tansiyonun Batı'nın bir hükümet değişikliği planının parçası olabileceğini öne sürdü. Galuzin, bu iddiasını Rus devlet haber ajansı TASS'a Salı günü verdiği röportajda dile getirdi.

Ukrayna'dan Kırım'daki Rus Hava Üssüne Saldırı Ukrayna'dan Kırım'daki Rus Hava Üssüne Saldırı

"Batı Parlamento Seçimleri Öncesi Gerilimi Artırıyor"

Galuzin, Ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerine işaret ederek, "Batı'nın Gürcistan'da gerilimi artırmaya çalıştığını görüyoruz," dedi. Galuzin, bu durumu 2014'te Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç'in istifasına yol açan 'Yevromaydan' protestolarına benzetti.

"Maydan Senaryosu Yeniden Uygulanabilir"

Galuzin, Batı'nın Gürcistan'da da benzer bir senaryo ile rejim değişikliği planladığını ifade etti. "Rusya'nın yakınlarında yeni bir gerilim merkezi oluşturma umuduyla Batı'nın 'Maydan' senaryosunu uygulamaya koyup rejimi değiştirmeye çalışması olasılık dışı değil," diye konuştu. Galuzin, Gürcistan'da "yabancı etki ajanı yasası" kabulü nedeniyle düzenlenen protestolar ile 10 yıl önce Ukrayna'da yapılan protestolar arasında benzerlikler kurdu. Gürcistan'da kabul edilen bu yasa, gelirlerinin yüzde 20'si yurtdışından gelen sivil toplum ve medya kuruluşlarının "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesini zorunlu kılıyor. Muhalifler ise bu yasanın, Rusya'da 2012'de kabul edilen ve Batı yanlısı görüşleri bastırmak için kullanılan yasaya benzediğini savunuyor.

Gürcistan Parlamentosu Sözcüsü Şalva Papuaşvil, haftalardır süren protestolar, cumhurbaşkanlığı vetosu ve Batılı ülkelerden gelen kınamalara rağmen pazartesi günü tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı. Papuaşvil'in bu adımı, ülke içinde ve dışında çeşitli tepkilere neden oldu.

Kaynak: Haber Merkezi