Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Uydu takip cihazı takılan ‘Atlas’ isimli yeşil deniz kaplumbağası, düzenlenen törenle Akdeniz’in mavi sularına bırakıldı.
Tören, Merkez Akdeniz ilçesindeki Millet Bahçesi Sahili'nde gerçekleştirildi. Uydu cihazı yerleştirilen Atlas, merkez tarafından başlatılan bilimsel izleme projesinin üçüncü kaplumbağası oldu. Proje kapsamında kaplumbağanın yaklaşık iki yıl boyunca göç rotaları, beslenme ve yaşam alanları izlenerek, elde edilen verilerle türün korunmasına yönelik adımlar atılması hedefleniyor.
“Denizdeki Yaşamlarının İzini Sürüyoruz”
MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, yapılan çalışmanın önemine dikkat çekerek, "Bu canlıların yaşamlarının %90'ı denizde geçiyor. Onları doğrudan gözlemleme şansımız yok. Uydu cihazları sayesinde hangi rotaları izlediklerini, nerelerde beslendiklerini ve zaman geçirdiklerini tespit ediyoruz. Böylece o bölgeleri koruma altına alabiliyoruz. Aslında bu çalışma kaplumbağaların değil, hepimizin geleceğini koruma çabasıdır," ifadelerini kullandı.
“Kızkalesi’den Yeniden Sinyal Alındı”
Prof. Dr. Ergene ayrıca, geçtiğimiz yıl denize bırakılan ve bir süre sonra sinyal alınamayan “Kızkalesi” isimli kaplumbağadan yeniden veri almaya başladıklarını da duyurdu.
“Gazze Şeridi civarında sinyali kesilmişti. Günlerce haber alamadık. Ancak son birkaç gün içinde yeniden sinyal almaya başladık. Bu gelişme bizim için sevindirici. Bu uzun süre boyunca kaplumbağaya ne olduğuna dair analizleri daha sonra paylaşacağız,” dedi.
Kızkalesi ile birlikte denize bırakılan diğer kaplumbağa **‘Mersin Üniversitesi’**nin ise şu anda Mısır’daki Bardavil Gölü’ne ulaştığı ve yaklaşık 5 bin kilometrelik bir mesafe kat ettiği bilgisi paylaşıldı.