Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim merkezlerinden Antalya'nın Manavgat ilçesinde muz üreticisi, hasat döneminde adeta hüsranı yaşıyor. Girdi maliyetlerinin her geçen gün katlanmasına rağmen birinci kalite muzun seradan çıkış fiyatının 20-25 liraya, ikinci kalitenin ise 10 liraya kadar çakılması, seralarda gece gündüz demeden ter döken çiftçinin emeğini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Üretim 12 Aya Yayıldı
Türkiye genelinde 2015 yılından bu yana sağlanan hibe ve sübvansiyonlu tarım kredileri, örtü altı muz üretiminde ciddi bir kapasite artışını beraberinde getirdi. Geçmiş yıllarda Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa gibi ilçelerde daha çok açık alanda yapılan yetiştiricilik, modern seraların yaygınlaşmasıyla 12 ay kesintisiz bir yapıya büründü. Yıllık üretim rakamları 2010'lu yıllarda 200 bin ton seviyelerindeyken, bu miktar 2022'de 997 bin tonla en üst noktaya ulaştı. Üretim istatistikleri; 2023'te 930 bin ton, 2024'te 875 bin ton ve 2025 yılında ise 864 bin ton olarak kayıtlara geçti.

Sera Alanı 25 Bin Dönüme Ulaştı
Örtü altı tarımın büyük ivme kazandığı Manavgat ilçesinde ise muz seralarının kapladığı toplam alan yaklaşık 25 bin dönümü buldu. Bölgede 10 yıldır muz yetiştiriciliği yapan Mustafa Sami Atalay, geçmişte sadece 300-500 dönüm civarında olan sera varlığının bugün devasa boyutlara ulaştığını ifade etti. Gelişmiş ısıtma sistemleri ve modern tarım teknikleri sayesinde yılın her döneminde kesim yapılabildiğini belirten Atalay, hasat ve doğum döngüsünün artık tüm yıla yayıldığını aktardı.

"İthalat Rejimi Acilen Gözden Geçirilmeli"
Üretim hacmindeki büyümeye karşın satış fiyatlarının çok düşük kalması nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini vurgulayan Atalay, mevcut ithalat politikalarının çiftçiyi zarara uğrattığını söyledi. Dışarıdan getirilen ürünlerin iç piyasadaki maliyet dengesini bozduğunu dile getiren Atalay, durumu şu sözlerle özetledi:
"Mazot, gübre ve işçilik gibi temel giderlerimiz dörde katlandı ancak fiyatlar yerinde sayıyor. Birinci sınıf muza 20-25 lira, ikinci kaliteye ise 10 lira veriliyor. Bir çikolatalı gofretin 25 lira, bir ekmeğin 15 lira olduğu günümüz ekonomik şartlarında bu rakamlar kabul edilemez. İthalat rejiminin vakit kaybetmeden yeniden gözden geçirilmesi şart."