Gecikmeye bırakılan borçların toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22,9 ile tarihsel ortalamaların üzerine çıkınca kullanıcılar yakın takibe alındı. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, kredi kartı borçlarında yakın izlemenin arttığı belirtildi.

Erdoğan'ın memleketi Rize'de çay üreticileri isyan etti Erdoğan'ın memleketi Rize'de çay üreticileri isyan etti

Yakın İzlemedeki Kredilerde Artış

30-90 gün geciken borçların yer aldığı ikinci grup, yani yakın izlemedeki kredilerde özellikle kredi kartı borçları nedeniyle artış yaşanıyor. Uzmanlara göre, kredi kartı harcamaları büyüme hızının yılın geri kalanına göre en düşük seviyesine inse de kredi kartı borçlarını ödeyememe sorununda artış yaşanıyor.

Merkez Bankası Raporu: Yakın Takibe Alındı

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'na göre, kredi riskliliğinde önemli derecede artış olan krediler bankacılık sektöründe yakın izlemede takip ediliyor. Raporda, yakın izlemedeki kredilerin yüzde 82'sinin gecikmesi olmayan ancak riskliliğinde artış olduğu için bu sınıfta bulundurulan kredilerden oluştuğu belirtildi. Ticari segmentte ödemesi geciken kredilerin oranının son 6 ayda yataya yakın bir seyir izleyerek yüzde 0,9 gerçekleştiği, bireysel kredide ise ödemesi geciken kredilerin oranının yüzde 0,7 puan artarak yüzde 2,8'e çıktığı ifade edildi.

Bireysel Kredilerde Artan Gecikmeler

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bireysel kredilerde tüm gecikme sürelerinde ödemesi geciken kredi oranı yükseldi. Bireysel kredilerin altı kırınımlarına bakıldığında ise ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında gecikme oranının yükseldiği görüldü. Mart 2024'te ödemesi geciken ve yakın izlemede sınıflandırılan bireysel kredi kartlarının oranının Eylül 2023'te yüzde 2,2 seviyesinde iken Mart 2024'te bu oranın yüzde 3'ün üzerine çıktığı belirtildi. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, kredi kartları hariç 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyümesi 31 Mayıs haftasında yüzde 38,37 seviyesine geldi.

Kaynak: Haber Merkezi