İngiltere'deki Bristol Üniversitesi ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, 450 bin 111 kişinin verileri incelenerek elde edilen bulgular, ultra işlenmiş gıdaların (UPF) tüketiminin üst solunum yolu ve sindirim sistemi kanseri riskini artırdığını ortaya koydu.

Köklü bir üniversite olarak bilinen Bristol Üniversitesi, yeni bir araştırma ile ultra işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini ele aldı. Bristol Üniversitesi ve IARC tarafından paylaşılan verilere göre; milyonlarca insan tarafından tüketilen UPF'lerin, üst solunum yolu ve sindirim sistemi kanseri riskini artırdığı belirlendi.

Ultra Işlenmiş Gıdalar (1)

İşlenmiş gıdalar kanser yapar mı?

Araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 14 yıl boyunca 450 bin 111 yetişkinin verileri analiz edilerek UPF'ler ile baş, boyun ve yemek borusu kanseri arasındaki ilişki incelendi. Araştırma, UPF'ler ile belirli kanser türleri arasındaki bağlantıları detaylı bir şekilde ele aldı ve özellikle baş, boyun ve yemek borusu kanseri arasındaki ilişkinin vücuttaki yağ oranıyla nasıl ilişkilendirilebileceğine odaklandı.

Araştırma sonuçlarına göre, UPF tüketimindeki yüzde 10'luk bir artışın, baş-boyun kanseri riskinde yüzde 23 ve yemek borusu kanseri riskinde yüzde 24 artışla ilişkilendirildiği tespit edildi. Ayrıca, vücuttaki artan yağ oranı ile kanser hücreleri arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak daha zayıf olduğu belirlendi.

İşlenmiş Gıda Nedir?

Dış müdahalelerle doğal durumu değişen gıdalara işlenmiş gıda adı verilir. Gıda işleme türleri genel olarak sağlıksız değildir. Evde dehidratörlerle yapılan kurutma gibi yöntemler, besinleri doğal hallerinden farklılaştırmadan koruyabilir. Ancak, paketli ürünlerde kullanılan ambalaj malzemeleri ve içeriği hakkında bilinçsizce seçim yapmak sağlığa zarar verebilir. Ambalajın yanı sıra içeriğe de dikkat etmek önemlidir.

Ultra İşlenmiş Gıda Nedir?

Ultra işlenmiş gıdalar ifadesi ise içerisinde kimyasallar, katkı maddeleri, tatlandırıcılar gibi maddeler bulunan besinler için kullanılır. Ultra işlenmiş gıdalar (UPF), evde kullanılan malzemelerden farklı maddeler içerir: Renklendiriciler, tatlandırıcılar, yapay katkı maddeleri, hidrojenik yağlar, rafine içerikler...

Ultra İşlenmiş Gıdalar neler?

Yabancı kaynaklarda ultra processed foods (UPF) olarak geçen bu gıda kategorisinde; kahvaltılık mısır gevrekleri, hazır reçeller, cipsler, şarküteri ürünleri gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalar yer alır.

Editör: Banu Yapar