Cumhuriyet'in haberine göre, Avustralya'daki Western Sydney Üniversitesi'ndeki bilim insanları, insan beynine en çok benzeyen süper bilgisayarı geliştirdi. DeepSouth adı verilen bu süper bilgisayar, saniyede 228 trilyon veri işlemesi yapabiliyor ve tam ölçekli insan beynini simüle edebiliyor.

İnsan beynine en çok benzeyen süper bilgisayar 'DeepSouth'

DeepSouth, nöromorfik hesaplama yaklaşımına dayanıyor. Nöromorfik hesaplama, beyin-benzeri hesaplama biçimlerini simüle etmeyi hedefleyen bir yaklaşım olarak tanımlanıyor. Bu yaklaşım, beynin paralel bilgi işleme, enerji verimliliği ve adaptif öğrenme yeteneklerini taklit etmek için donanım ve yazılım tasarımlarını içeriyor.

DeepSouth'un geliştirilmesi, zihnin derinliklerini anlama konusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Bu süper bilgisayar, nöron ve sinaps bağlarının yani sinir sistemimizi oluşturan biyolojik yapıların insan beyni ölçeğinde simüle edilmesini sağlıyor. Bu sayede, bilim insanları beynin nasıl çalıştığını ve insan davranışını nasıl etkilediğini daha iyi anlayabilecekler.

DeepSouth'un enerji verimliliği de dikkat çekici. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Hewlett Packard Enterprise Frontier, saniyede bir kentilyonun biraz üzerinde işlem gerçekleştirebilir. Bu süper bilgisayarın çalışması için 22.7 megawatt gerekiyor. İnsan beyni ise aynı işlemleri 20 watt ile çalışabilir.

DeepSouth'un geliştirilmesi, yapay zeka ve nörobilim alanındaki araştırmaları hızlandıracağı ve insanlığın geleceğini şekillendirecek yeni teknolojilere yol açacağı öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ