Tarım ve Orman Bakanlığından gelen son yazılı açıklamaya göre, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Türkiye'nin Fırat Nehri'nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip ve Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen bir tesis olarak dikkat çekiyor. Bu baraj, kurulu güç açısından ülkenin en büyük dördüncü santrali konumunda bulunurken, dolgu hacmi bakımından da ikinci büyük baraj olarak öne çıkıyor.

Ilısu Barajı Teknik Özellikleri Nelerdir?

Ilısu Barajı, 135 metrelik bir temel yüksekliğine, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre uzunluğunda bir kret uzunluğuna sahiptir. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde olan bu yapı, dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünya çapında birinci sırayı almaktadır.

Kestane Karası Fırtınası Bitti: Hamsi Tezgahlara İndi Kestane Karası Fırtınası Bitti: Hamsi Tezgahlara İndi

Ilısu Barajı Ne Kadar Enerji Üretiyor?

Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine sahiptir ve bu özelliğiyle Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü depolama hacmine sahip barajıdır. Tesis, ilk elektrik üretimine 19 Mayıs 2020'de başlamış olup, bu süre zarfında 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye ekonomisine 31 milyar liralık bir katkı sağlamıştır.

Bakan Yumaklı'nın Değerlendirmesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerin enerji ihtiyacını artırdığını ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha önemli hale getirdiğini vurguladı. Yumaklı ayrıca, yerli ve yenilenebilir enerji üretiminin su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.

Ilısu Barajı, ülkenin enerji üretiminde kritik bir rol oynayarak Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlıyor. Bakan Yumaklı, Ilısu'nun yanı sıra bir dizi HES'in tamamlanmasıyla, Türkiye'nin enerji üretiminde çağdaş standartlara ulaşma hedefine odaklandıklarını ifade etti.

Kaynak: AA