İran'da Hükümet Acil Toplandı! İbrahim Reisi'nin Yerine Kim Geçecek? İran'da Hükümet Acil Toplandı! İbrahim Reisi'nin Yerine Kim Geçecek?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, seracılık sektörünün son 21 yılda yüzde 123 büyüdüğünü ve 9.4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ettiğini belirtti. Ancak, sektörün yüzde 40’ının hala kayıt altında olmadığına dikkat çekti.

Seracılıkta Büyüme ve Kayıt Altına Alınmayan Alanlar

Bakan Yumaklı, seracılık üretim alanlarının yüzde 92’sinin Hatay’dan İzmir’e kadar olan sahil şeridinde olduğunu ve 61 binden fazla üreticinin 485 bin dekar kayıtlı alanda üretim yaptığını ifade etti. Ancak, kayıt altına alınmayan yüzde 40’lık bir alan olduğunu ve bu alanların kayıt altına alınması için çaba gösterdiklerini belirtti. Yumaklı, “Analiz edemediğiniz bilmediğiniz bir şeyi ölçemezsiniz, yüzde 40 az bir rakam değil” dedi.

Seracılık Çalıştayı ve Gelecek Planları

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki bir otelde düzenlenen Seracılık Çalıştayı’na katılan Bakan Yumaklı, tarımsal üretim denilince genelde akla bitkisel üretimin geldiğini dile getirdi. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının son dönemde önemli bir ivme kaydettiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, Antalya’nın seracılığın başkenti olduğunu ve bu alanda gelişmeyi Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyurduğunu dile getirdi. Yumaklı, “Bizler 365 gün üretim yapan, hem kendi ülkemizdeki nüfusu hem ülkemize turistleri diğer misafirleri besleyen bunun dışında da geçtiğimiz yıl 30 milyar dolardı, bu yıl öyle tahmin ediyorum ki bu rakam 1 milyar dolar daha artacak. Bütün dünyayı besleyen bir ülkeyiz. Bunun da en önemli noktalarından bir tanesi Antalya’dır.” dedi.

Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Ticaret Hacmi

Türkiye’nin coğrafi konum olarak önemli bir noktada olduğunu işaret eden Bakan Yumaklı, “4 saatlik, bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. Bu şekilde de dünyanın nüfusunun yüzde 20’sine ulaşabiliyoruz. Avrupa, Asya, Afrika arasında her türlü ulaşım yollarının, ulaşım vasıtalarını kullanabiliyoruz. Bu coğrafyada dönen ticaretin hacmi 8.6 trilyon dolar. Yani içinden pay almak zorunda olduğumuz büyüklüğü dikkat çekmek istiyorum." ifadelerine yer verdi.

Bitkisel Üretim ve Gelecek Projeksiyonları

Deprem bölgesinin tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 15 civarında önemli olduğunu belirten Bakan Yumaklı, “11 şehrimiz etkilendi. Ama ülkemizde gıda eksiliği hissedilmedi. Tarımsal bitkisel sektörü dirençli hale getirenler neler, tarımsal destekler, kırsal kalkınma destekleri, kamu bankalarının sağladığı krediler, TARSİM, lisanslı depoculuk…” dedi.

Kaynak: İHA