Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip olan Hatay’da, afetzede çiftçiler üretimle hayata tutunmaya devam ediyor. Samandağ ilçesinde 15 yıldır örtü altı üretim yapan çiftçi Aladdin Aslan, 5 bin metrekarelik serasında yetiştirdiği can eriklerinin hasadına başladı. Nisan ayı itibarıyla ağaçlardan tek tek elle toplanan erikler, hem iç piyasada hem de Avrupa sofralarında yerini alıyor.
Kış aylarında titizlikle bakımı yapılan 320 erik ağacı, bu yılki yağışlı havanın etkisiyle yüksek rekolte sinyali verdi. Sert çekirdekli meyvelerin ihtiyacı olan "soğuklama" dönemini verimli geçiren ağaçlar, üreticinin yüzünü güldürdü.
İhracatın Rotası Avrupa: Kilosu 450 TL’den Alıcı Buluyor
Can eriği, yüksek değeri ve erkenci hasat avantajıyla Hataylı üretici için stratejik bir ürün haline geldi. İç piyasada kilogram fiyatı 200 ile 350 TL arasında değişen can eriği, ihracat kalitesine ulaştığında ise 350 ile 450 TL bandında alıcı buluyor.
Üretici Aladdin Aslan, özellikle ihracatın bu işin sürdürülebilirliği için şart olduğunu vurgularken, Hatay eriğinin rotasını şu sözlerle anlattı:
"Kalite arttığında ihracat kapıları açılıyor. Ürünlerimizi her yıl olduğu gibi Almanya, Danimarka, Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Erikler ağaçlardan elle, tane tane koparılarak büyük bir özenle hazırlanıyor."
Orta Doğu’da Savaş Engeli: Rota Tamamen Batı’ya Döndü
Üretimden memnun olduğunu dile getiren Aslan, bu yıl küresel siyasetin tarım ticaretine yansımasına da dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl Orta Doğu ülkelerine de ciddi satış yaptıklarını belirten üretici, bu yıl bölgedeki sıcak çatışmalar nedeniyle o pazardan mahrum kaldıklarını ifade etti.
ABD, İsrail ve İran arasındaki savaş gerilimi nedeniyle Arap ülkelerine ihracat yapamadıklarını söyleyen Aslan, "Geçen yıl Orta Doğu pazarı aktifti ama şu an savaştan dolayı oraya ürün gönderemiyoruz. Bu yüzden tüm odak noktamız Avrupa pazarı oldu," dedi. Geçtiğimiz yıl rekoltenin az olması nedeniyle fiyatların 500 TL bandında seyrettiğini hatırlatan üretici, bu yılki yüksek verimin fiyatları dengelediğini de sözlerine ekledi.