Müftü Osman Artan, yaklaşan bayram nedeniyle makamında düzenlediği basın toplantısında kurbanla ilgili uyarılarda bulundu. Kurban ibadetinin toplumsal kardeşliği sağladığını dile getiren Müftü Artan, "Kurban, mali gücü yerinde olan kişilerin Allah'a karşı şükür olarak ibadeti yapmasıdır. Kitabımızda kurbanın 3'e bölünmesi istenir. Bir kısmı ailemizle yemek için, bir kısmı komşularımıza dağıtmak için, bir kısmı da ihtiyacı olanlara dağıtmak içindir" dedi.

'İSRAF ETMEYELİM'

Kurbanın israf edilmemesini söyleyen Artan, "Hayvanları keserken derisinin, bağırsaklarının israf edilmemesi lazım. Hatta kesim noktalarında kanları bile değerlendiriliyor. Bu ibadeti yaparken o kadar çok israf oluyor ki. Deriler kokuyor çöpe atılıyor. Bunların değerlendirmesi lazım, milli servete zarar vermeyelim.Kurbanın kesilmesi için belli zamanlar var. Bayram sabahı bayram namazı ile başlar, üçüncü gün akşam namazı vaktine kadar devam eder. Marketlerden alınan etler bu vakitlerde kesilmişse, alınması konusunda bir sıkıntı yoktur" dedi.

'DENETLEBİLİR KURUMLAR'

Kurban vekaletlerinin ve derilerinin denetlenebilir kurumlara verilmesi konusunda uyaran Artan, "Daha önce derileri Türk Hava Kurumu topluyordu. Artık başka dernek ve kuruluşlarda topluyor. Çünkü bu mevsimlerde, topladıkları et ve derilerle zengin olan insanları duyuyoruz. Hatta vekaletle kurban toplayıp kasaplara satan kurum ve kuruluşları duyuyoruz. Bu gibi durumlara düşmemek için derimizi ve vekaletle kurbanımızı devlet tarafından denetlenebilir kurumlara verelim" diye konuştu.(DHA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim