Akdeniz Gerçek | Gündem | YÖK'ten "Ücret Talimatı" İddialarına Yalanlama: "Tamamen Asılsızdır"

YÖK'ten "Ücret Talimatı" İddialarına Yalanlama: "Tamamen Asılsızdır"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerine yabancı öğrenciler için daha düşük ücret tarifesi uygulanması yönünde bir talimat verildiğine dair kamuoyuna yansıyan iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerine yabancı öğrenciler için daha düşük ücret tarifesi uygulanması yönünde bir talimat verildiğine dair kamuoyuna yansıyan iddiaları kesin bir dille yalanladı.

YÖK'ten "Ücret Talimatı" İddialarına Yalanlama: "Tamamen Asılsızdır"
KAYNAK: İha

YÖK tarafından yapılan açıklamada, vakıf üniversitelerindeki öğrenim ücretlerini belirleme yetkisinin doğrudan üniversitelerin mütevelli heyetlerinde olduğu vurgulandı.

"Ücret Belirleme Yetkimiz Yok"

Bazı basın organlarında yer alan, YÖK Başkanı Erol Özvar’ın vakıf üniversitelerine yönelik "yabancı öğrenci ücretlerini Türk öğrencilerden düşük tutun" talimatı verdiği yönündeki haberler üzerine kurumdan bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hatırlatılarak, vakıf yükseköğretim kurumlarında öğrenim ücretlerinin belirlenmesinin tamamen ilgili üniversitelerin mütevelli heyetlerinin tasarrufunda olduğu belirtildi. YÖK, belirli öğrenci grupları için herhangi bir ücret tarifesi oluşturma yetkisinin bulunmadığının altını çizdi.

Yasal Düzenleme Ara Sınıfları Kapsıyor

Açıklamada ayrıca, 19 Aralık 2025 tarihli yasal düzenlemeye de açıklık getirildi. YÖK’ün ücretler üzerindeki müdahalesinin sadece ara sınıflardaki artış oranlarıyla sınırlı olduğunu belirten kurum, şu detaylara yer verdi:

“19 Aralık 2025 tarihli yasal düzenleme sonrasında ise yalnızca hazırlık ve birinci sınıf dışındaki öğrencilerin öğrenim ücret artışlarına ilişkin Yükseköğretim Kurulu tarafından usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu düzenleme, ücretlerin başlangıç seviyesini belirlemeye değil ara sınıflardaki artış oranlarına ilişkindir.”

Kamuoyuna "Asılsız Haber" Uyarısı

Yükseköğretim Kurulu, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, dezenformasyona karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. Vakıf üniversitelerinin finansal yönetimlerinin ve öğrenci kabul süreçlerindeki ücret politikalarının kanunla sınırlandırılmış özerk yapısına dikkat çekilen açıklamada, kurumun yetki alanının dışına çıkacak bir talimatın söz konusu olamayacağı bir kez daha teyit edildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız