TZOB Başkanı İl İl Kurbanlık Fiyatlarını Açıkladı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık piyasasına dair çarpıcı veriler paylaştı. 2025 yılında kurbanlık hayvanlar için halkın toplamda 147 milyar liradan fazla ödeme yapmasının beklendiğini söyleyen Bayraktar, “Kurban Bayramı sadece dini bir ibadet değil, aynı zamanda hayvancılık sektörü için bir ekonomik canlanma dönemidir” dedi.
Bayraktar, üreticilerin bu süreçte borçlarını ödeyip gelecek yılın planlamasını yaptığını vurgulayarak, kurbanlık alım-satımının yem, veteriner, nakliye, kesim ve deri gibi çok sayıda sektörü doğrudan etkilediğini dile getirdi.
3 Milyon 350 Bin Hayvanın Kesileceği Tahmin Ediliyor
2025 yılında yaklaşık 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvanın kurban edileceğini öngördüklerini belirten Bayraktar, “Ancak bu yıl üreticiler satışların önceki yıllara göre yavaş seyrettiğini bildiriyor” dedi.
Bayraktar, Kurban Bayramı’nda satışların artmasını ve hem üretici hem de vatandaşın memnun kalmasını temenni etti.
Fiyatlar İl, Tür ve Pazarlama Şekline Göre Değişiyor
Kurbanlık fiyatlarının il, hayvanın türü ve satış şekline göre değiştiğini belirten Bayraktar, “Canlı ağırlık ya da kabala fiyatlar üzerinden satış yapılıyor. Son dönemde büyükşehirlerde kesim bedeli de hayvan fiyatına dâhil ediliyor” dedi.
TZOB’un derlediği ortalama fiyatlara göre:
Büyükbaş hayvan: 80 bin TL ile 350 bin TL
Küçükbaş hayvan: 13 bin TL ile 40 bin TL
Canlı kilogram fiyatı (büyükbaş): 250 TL – 380 TL
Canlı kilogram fiyatı (küçükbaş): 230 TL – 380 TL
Türkiye genelinde ortalama canlı kilogram fiyatları:
Büyükbaş: 300,38 TL
Küçükbaş: 307,52 TL
Geçen yıla göre fiyat artış oranı:
Büyükbaşta: yüzde 21
Küçükbaşta: yüzde 25,9
Hisse Fiyatları 45 bin TL’ye Kadar Çıkıyor
Hisseli büyükbaş kurbanlık satışlarının da yaygın olduğunu belirten Bayraktar, bazı şehirlerdeki kişi başı hisse fiyatlarını şöyle sıraladı:
İstanbul: 30 bin – 45 bin TL
Ankara: 25 bin – 40 bin TL
İzmir: 23 bin – 40 bin TL
Bursa: 28 bin – 45 bin TL
Antalya: 25 bin – 30 bin TL
Sakarya, Adana, Gaziantep, Samsun: 20 bin – 30 bin TL
Bu rakamların bayrama yaklaştıkça artabileceği uyarısında bulunuldu.
Fiyatların Artışında Yem ve Nakliye Etkili
Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının artışında üreticilerin maruz kaldığı yüksek maliyetlerin etkili olduğunu ifade ederek şu örnekleri verdi:
Asgari ücret: yüzde 30 artışla 26 bin 5 TL’ye çıktı
Kuru yonca: yüzde 46,5 artışla 10.958 TL/ton
Saman: yüzde 33,4 artışla 3.733 TL/ton
Besi yemi: yüzde 25,5 artışla 12.835 TL/ton
Elektrik: yüzde 12,8 artışla 377,21 TL/kWh
Mazot: yüzde 13,8 artışla 46,94 TL/litre
Nakliye: Örneğin Kars-İstanbul hattı yüzde 20 artışla 70 bin TL’ye çıktı.
Vekaletle Kesim Artıyor, İç Piyasa Etkileniyor
Bayraktar, son yıllarda yurt dışına vekâletle kurban kesiminde artış olduğunu vurgulayarak, bu durumun iç piyasada üreticileri zorladığını söyledi. 2025’te yurt içi ve dışı vekâlet ücretleri arasında %152 fark oluştuğunu belirten Bayraktar, “Et yurt dışına gönderilebilir ama kesim ülkemizde yapılmalı” dedi.
Çadır Kiraları Üreticiyi Zorluyor
Bayraktar, özellikle büyükşehirlerde kurban satış alanlarının çadır kiralarının üreticiyi zorladığını belirtti. Bazı illerde ödenen çadır kiraları şu şekilde:
Ankara: 20 bin – 40 bin TL
Bursa: 50 bin – 120 bin TL
İzmir: 50 bin – 100 bin TL
İstanbul: 100 bin – 200 bin TL
Bayraktar, “Belediyeler bu alanları bir gelir kapısı değil, hizmet kapısı olarak görmeli. Üreticiye destek olunursa bu, vatandaşın cebine de yansır” dedi.
Son olarak Bayraktar, ortalama 400 kg ağırlığındaki bir büyükbaş hayvanın kilosu 300,38 TL olduğunda, 750 bin hayvan için yaklaşık 90 milyar 114 milyon TL harcama yapılacağını söyledi. Küçükbaş hayvanlara ödenecek tutarla birlikte toplam miktarın 147 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.