Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Motosiklet Cezaları Katlanıyor! Cezalar 186 Bin Liraya Kadar Çıkacak

Motosiklet Cezaları Katlanıyor! Cezalar 186 Bin Liraya Kadar Çıkacak

Motosiklet kazalarına karşı yeni eylem planı açıklandı! Kasksız sürüşe 9 bin, akrobatik hareketlere 47 bin, ehliyetsiz kullanıma 186 bin lira ceza uygulanacak.

Motosiklet kazalarına karşı yeni eylem planı açıklandı! Kasksız sürüşe 9 bin, akrobatik hareketlere 47 bin, ehliyetsiz kullanıma 186 bin lira ceza uygulanacak.

Motosiklet Cezaları Katlanıyor! Cezalar 186 Bin Liraya Kadar Çıkacak

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, motosiklet kullanımına ilişkin artan kazalar ve can kayıpları nedeniyle yeni önlemleri açıkladı. Motosikletlerin kazalara karışma oranının yüzde 53’e ulaşması üzerine başlatılan “Motosiklet Kazalarının Önlenmesine Yönelik Eylem Planı” kapsamında denetimler artırılacak ve cezalar ağırlaştırılacak.

Kasksız Sürüşe 9 Bin Lira, Akrobatik Hareketlere 47 Bin Lira Ceza

Bakan Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen Motobike İstanbul Fuarı’nda yaptığı sunumda, yeni ceza düzenlemelerini ve istatistikleri paylaştı. Buna göre, kasksız motosiklet kullanımına verilen ceza ilk tespitte bin 500 lira, bir yıl içinde tekrarında 3 bin lira, üçüncü kez yakalanan sürücüler için ise 9 bin liraya kadar çıkacak. Trafikte tehlikeli akrobatik hareketler, özellikle "tek teker yapma" gibi sürüşler için 47 bin lira ceza uygulanacak. Bu ihlali gerçekleştiren sürücülerin ehliyetine 60 gün süreyle el konulacak, yarışlara katılanlar için bu süre 2 yıla kadar çıkabilecek. Ehliyetsiz motosiklet kullanımı konusunda mevcut 18 bin 677 lira ceza korunurken, ehliyeti geçici olarak geri alınan veya iptal edilen bir sürücünün motosiklet kullanması halinde uygulanacak ceza 186 bin liraya kadar çıkacak.

"Trafikte Güvenlik İçin Her Alanda Varız"

İçişleri Bakanı Yerlikaya, trafik güvenliğinin önemine vurgu yaparak, "Trafiğin güvenli olması, huzurlu olması bu yolların sevdiklerimize kavuşturma aracı olduğu için nasıl trafik kurallarına uymak, trafik kurallarını içselleştirmek sadece sadece kendimiz için trafikte birlikte seyrü sefer yaptığımız diğer insanlar, diğer sürücüler, diğer yayalar hepsiyle birlikte güvene ben ne katkı sağlayabilirim, bunu sağlamakla ilgili İçişleri Bakanlığı olarak Jandarma ve Emniyet trafik birimlerimiz ve diğer birimlerimizle birlikte her alanda varız var olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Kazalara Karışma Oranı Yüzde 53’e Ulaştı

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son bir yılda motosiklet sayısı yüzde 23,3 artarken, diğer araç türlerinde bu oran yüzde 5,8 seviyesinde kaldı. Aynı dönemde motosiklet denetimleri sıkılaştırılırken, kesilen cezalar yüzde 101 oranında arttı. Buna rağmen motosiklet kazalarında ciddi bir yükseliş gözlemlendi. 2019 yılında 866 olan motosiklet kaynaklı can kaybı, 2024’te bin 584’e çıktı. Trafikteki araçların yüzde 20’sini motosikletler oluşturmasına rağmen, motosikletlerin kazalara karışma oranı yüzde 53’e, ölümlü kazalardaki oranı ise yüzde 37,5’e yükseldi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız