Ankara'da siyasetin ve ekonominin kalbi CHP Genel Merkezi'nde attı. CHP Ekonomi Eşgüdüm Konseyi (EEK), kritik bir gündemle ikinci kez bir araya gelerek hem bölgesel savaş risklerini hem de Avrupa ile ekonomik entegrasyon stratejilerini masaya yatırdı.
İşte CHP'nin ekonomi kurmaylarının radarındaki temel başlıklar ve çözüm önerileri:
Orta Doğu’daki Gerilim Türkiye’nin Enerji Güvenliğini Tehdit Ediyor
Toplantının ana gündem maddelerinden biri, İsrail, ABD ve İran ekseninde yaşanan askeri hareketliliğin Türkiye ekonomisine yansımaları oldu. Konsey, Hürmüz Boğazı gibi kritik geçiş noktalarındaki çatışmaların küresel enerji fiyatlarını tetiklediğine dikkat çekti.
Türkiye için öngörülen riskler ve öneriler şunlar oldu:
Enerji ithalatçısı olan Türkiye'nin, artan petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle büyüme ve enflasyon hedeflerinden sapma riski taşıdığı belirtildi.
Spot piyasalardaki oynaklığa karşı kırılganlığı azaltmak için sadece kaynak değil, coğrafi çeşitliliğin de artırılması gerektiği vurgulandı.
Körfez bölgesine olan bağımlılığı düşürmek adına Azerbaycan ve Orta Asya boru hatlarının kapasitesinin artırılması, Afrika ve ABD'den LNG tedarikinin genişletilmesi önerildi.
Hedef: "Made in Europe" Stratejisinde Güçlü Ortaklık
CHP ekonomi yönetimi, sadece krizleri değil, fırsatları da gündemine aldı. Avrupa Birliği’nin yeni sanayi vizyonu olan "Made in Europe" stratejisi kapsamında, Türkiye’nin bu zincirin dışına itilmemesi için atılacak adımlar tartışıldı.
Parti heyetinin 3-4 Mart tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirdiği temasların sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda, Türkiye’nin Avrupa için sadece bir pazar değil, eşit bir üretim ortağı olması gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve ekonomik entegrasyonun demokrasi ile taçlandırılması hedefi yinelendi.
Lojistikten Turizme Bütüncül Bakış
Toplantıda bölgesel çatışmaların sadece enerjiyle sınırlı kalmayacağı; dış ticaret, lojistik ağları ve turizm sektörünün de bu süreçten darbe alma ihtimali olduğu kaydedildi. CHP EEK, Türkiye’nin makroekonomik dengelerini korumak adına dahili ve harici ticaret yollarının güvenliğine dair çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.