Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Eğitim-İş Antalya'dan 8 Mart’ta "Mücadele" Çağrısı: Emekçi Kadınlarla Aydınlanan Gelecek

Eğitim-İş Antalya'dan 8 Mart’ta "Mücadele" Çağrısı: Emekçi Kadınlarla Aydınlanan Gelecek

Antalya’da 8 Mart hazırlıkları tamam! Eğitim-İş, katledilen öğretmen Fatma Nur Çelik’in acısı ve artan kadın cinayetlerinin gölgesinde, 8 Mart Pazar günü saat 12.00’de Attalos Meydanı’nda insanca yaşam ve eşit haklar için sesini yükseltecek.

Antalya’da 8 Mart hazırlıkları tamam! Eğitim-İş, katledilen öğretmen Fatma Nur Çelik’in acısı ve artan kadın cinayetlerinin gölgesinde, 8 Mart Pazar günü saat 12.00’de Attalos Meydanı’nda insanca yaşam ve eşit haklar için sesini yükseltecek.

KAYNAK: Buse Yeşil
Eğitim-İş Antalya'dan 8 Mart’ta "Mücadele" Çağrısı: Emekçi Kadınlarla Aydınlanan Gelecek

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı Eğitim-İş Antalya Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kapsamlı bir bildiri yayınlayarak tüm kadınları meydanlara davet etti. "Emekçi Kadınlarla Aydınlanan Gelecek" sloganıyla duyurulan etkinlik programına göre; 8 Mart Pazar günü saat 11.30’da Eğitim-İş Antalya Şube Binası önünden yürüyüş başlatılacak ve saat 12.00’de Attalos Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Eğitim-İş, 8 Mart’ın bir kutlama değil, sömürüye ve eşitsizliğe karşı bir direniş günü olduğunu vurgulayarak, kadın cinayetlerinden ekonomik eşitsizliğe kadar pek çok konuda sert eleştirilerde bulundu.

"İki Fatma Nur’un Acısıyla Meydanlardayız"

Eğitim-İş tarafından yapılan açıklamada, bu yılki 8 Mart’ın, 2 Mart’ta görev yaptığı okulda katledilen öğretmen Fatma Nur Çelik’in acısıyla karşılandığı belirtildi. Cinayetin münferit bir olay değil, cezasızlık ve itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olduğu savunulan metinde, aynı ismi taşıyan başka bir kadının ve 8 yaşındaki kızı Hifa İkra’nın şüpheli ölümlerine de dikkat çekildi.

Açıklamada, kadınların can güvenliğinin sağlanamaması ve kız çocuklarının tarikat-cemaat kıskacına terk edilmesi "yozlaşmış sistemin bir sonucu" olarak nitelendirildi.

Ekonomik Uçurum ve İstihdamdaki "Annelik" Engeli

Haberde yer verilen güncel verilere göre, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı erkeklerin yarısından daha az bir seviyede seyrediyor. Ocak 2026 istatistiklerine göre; erkeklerde istihdam oranı %65,3 iken kadınlarda bu oran %30,9’da kalmış durumda. Özellikle 3 yaş altı çocuğu olan kadınların istihdam oranının %26,90 olması, çocuk bakım yükünün tamamen kadının omuzlarına bırakıldığının kanıtı olarak sunuldu.

Eğitim-İş, çözüm için şu temel talepleri sıraladı:

  • İstanbul Sözleşmesi’ne derhal geri dönülmeli.

  • "Eşit işe eşit ücret" ilkesi tavizsiz uygulanmalı.

  • Ücretsiz ve nitelikli kreş imkânları artırılmalı.

  • Karma ve laik eğitimden asla ödün verilmemeli.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız