Depremden Sonra Dijital Dolandırıcılara Dikkat!

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, deprem sonrası iletişim ve dijital güvenlik konularına dikkat çekerek dijital dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu.
Depremden Sonra Dijital Dolandırıcılara Dikkat!

Afet anlarında milyonlarca kişinin aynı anda yakınlarına ulaşmak için mobil ağlarda yoğunluk oluşturduğunu belirten TÜKETİCİ Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, bu gibi durumlarda internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasının daha sağlıklı olacağını açıkladı. Baki, deprem sonrası sahte yardım kampanyalarına karşı da dikkatli olunmasını ve mutlaka teyit edilmesi gerektiğini de söyledi.

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, deprem sonrası iletişim ve dijital güvenlik konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Depremlerin ardından cep telefonlarının çekmemesi ya da internetin yavaşlamasının altyapıya aşırı yüklenmesinden kaynaklandığını ifade eden Muharrem Baki, afet anlarında iletişimde dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

"Arama Yerine Mesaj Gönderin"

Afet anlarında milyonlarca kişinin aynı anda yakınlarına ulaşmak istemesi nedeniyle mobil ağlarda yoğunluk oluştuğunu kaydeden Muharrem Baki, bu gibi durumlarda telefonla aramak yerine kısa mesaj ya da online mesajlaşma uygulamaları gibi internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasının daha sağlıklı olacağını aktardı ve ekledi:

"Bu uygulamalar daha az internet kullanır ve genellikle daha hızlı çalışır. Yakınlarımıza ulaştıktan sonra başkalarının da yakınlarına ulaşması için internet ve şebekeyi yeteri kadar kullanalım."

Depremden Sonra Dijital Dolandırıcılara Dikkat! Tüketi̇ci̇ Konfederasyonu (Tükonfed) Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki

Dijital Dolandırıcılara Karşı Uyardı

Deprem sonrası sahte yardım kampanyalarına karşı vatandaşlara uyarıda bulunan Muharrem Baki, SMS, sosyal medya ya da internet siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Size gelen bağış linklerini mutlaka resmi kurumlarla karşılaştırarak kontrol edin" diye konuştu.

Sosyal medya üzerinden gönderilen ve yardım talebi gibi görünen mesajlarda istenen kişisel bilgilere kesinlikle yanıt verilmemesi gerektiğinin de altını çizen Baki, "Devlet, SMS ile sizden banka bilgisi ya da T.C. kimlik numarası istemez. Bu tür talepler siber dolandırıcılık girişimidir" dedi.

"Dijital Panik Yaratmayın"

Sosyal medyada aynı fotoğraf ya da videonun defalarca paylaşılmasının interneti yavaşlattığını ve panik havası yarattığını ifade eden Muharrem Baki, "Güvenilir kaynaklardan bilgi alın, sadece teyit edilmiş haberleri paylaşın" dedi. Afet bölgelerinde yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı telefonların düşük güç modunda kullanılmasını öneren Baki, "Mobil veri gerekmedikçe kapalı tutulmalı, ekran parlaklığı azaltılmalı. Konum servisleri ise sadece ihtiyaç halinde açık olmalı" şeklinde konuştu.

Sosyal medyada yayılan asılsız bilgiler nedeniyle özellikle çocuklar ve yaşlıların panik yaşayabileceğine vurgu yapan Baki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Panik havası oluşturacak söylentilere değil, yalnızca AFAD, valilik ve belediyeler gibi resmi kaynaklara güvenin. Unutmayın, afet anlarında sadece fiziksel değil, dijital olarak da dayanışma içinde olmalıyız."

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.