Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Antalya'da hasadı başladı: Yüzde 20'si Almanya'ya gidiyor

Antalya'da hasadı başladı: Yüzde 20'si Almanya'ya gidiyor

Akdeniz Bölgesi’nde sıcak havalar nedeniyle bu yıl erken başlayan hasat döneminde Finike portakalı hem yurt içinde hem de yurt dışında talep görüyor.

Akdeniz Bölgesi’nde sıcak havalar nedeniyle bu yıl erken başlayan hasat döneminde Finike portakalı hem yurt içinde hem de yurt dışında talep görüyor.

Antalya'da hasadı başladı: Yüzde 20'si Almanya'ya gidiyor

Finike portakalı, coğrafi işaretli bir ürün olarak tat ve aromasıyla öne çıkıyor. Akdeniz Bölgesi’nde sıcak havalar nedeniyle bu yıl erken başlayan hasat döneminde Finike portakalı hem yurt içinde hem de yurt dışında talep görüyor.

Finike ilçesinde 30 bin dekar alanda yetişen portakalın yaklaşık yüzde 80’i iç pazara, yüzde 20’si ise Almanya’ya ihraç ediliyor. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, portakalın aromasının ve şeker oranının yüksek olduğunu, ağızda posa bırakmadığını söyledi.

Sarıçobanoğlu, Finike portakalının adının diğer bölgelerdeki portakallara da verilmesine tepki göstererek, bunun gerçek ürünün değerini düşürdüğünü belirtti. Sarıçobanoğlu, iklim değişikliği nedeniyle portakalların her yıl doğal afetlerden zarar gördüğünü, bu yıl da yüzde 25 oranında kayıp yaşandığını ifade etti. Sarıçobanoğlu, bu yıl 250 bin ton rekolte beklediklerini, portakalın bahçeden 6 ila 7,5 lira arasında satıldığını, İstanbul’da ise 40 liraya kadar çıktığını söyledi.

 Sarıçobanoğlu, Finike portakalının Almanya pazarında sevildiğini ve rağbet gördüğünü de vurguladı. Portakal ihracatı yapan Ali Delen ise portakalları yıkayıp paketleyerek hem yurt dışına hem de büyükşehirlerdeki manav ve marketlere gönderdiklerini anlattı. Finike Portakalı, 2008 yılında coğrafi işaretle tescillendi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız