Alevi Federasyonlarından CHP’ye Destek Açıklaması

Sivas Madımak Katliamı’nın yıl dönümüne denk gelen bu açıklamada, Alevilerin son dönemde artan şekilde hem sistematik saldırılara hem de siyasi manipülasyonlara maruz bırakıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Alevileri birbirine düşürmek isteyen, sol ve sosyalist muhalefeti baskı altına almak isteyen gerici ve baskıcı politikalara karşı duruyoruz. Bu politikalar bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ni de kuşatmış durumda” denildi.
CHP’yi Zayıflatma Planı: “Toplumsal Yapıyı Dağıtmak İstiyorlar”
Federasyonların açıklamasında, iktidarın CHP’yi ve muhalefeti hedef alarak seçim öncesinde toplumu kutuplaştırma çabasına girdiği vurgulandı. Açıklamada, “AKP iktidarı başta CHP olmak üzere, muhalefeti bölmek ve parçalamak istemektedir. Bu tehlikenin farkında olmalıyız” ifadelerine yer verildi.
CHP içerisinde yaşanan yönetim değişiklikleri ve ardından ortaya çıkan görüş ayrılıklarının Alevi toplumunu da hedef tahtasına koyduğu belirtilen açıklamada, Alevilerin bu çatışmanın her iki tarafı tarafından da baskı altına alındığına dikkat çekildi. “Bir yanda mevcut yönetimi iktidarın sözcüsü gibi görenler, diğer yanda eski yönetimi darbecilikle suçlayanlar. Bu iki kesimin arasında kalan Aleviler bugün sistematik nefret söylemlerine maruz kalıyor” denildi.
“Demokrasiden ve Halklardan Yanayız, Karanlığa Teslim Olmayacağız”
Alevi federasyonları, açıklamalarında durdukları yeri net şekilde tanımladı: “Biz Aleviler, tarihin her döneminde haklının ve mazlumun yanında olduk. Bugün de aynı çizgideyiz. Gerici ve faşist bir iktidar karşısında halklardan yana saf tutuyoruz.”
Barış, eşit yurttaşlık, kimlik hakkı ve laiklik vurgusu yapılan açıklamada, Alevi toplumunun hiçbir zaman gericilikle yan yana gelmeyeceği, herhangi bir siyasi oyunun parçası olmayacağı belirtildi. “Demokrasi mücadelesini bir kenara bırakıp, içe dönük kavgalarla kendimizi yok edemeyiz. Aleviler asla inandığını inkâr eden bir halk olmaz” denildi.
Sivas Katliamı’nın Yıldönümünde Çağrı: “Gelin Canlar Bir Olalım”
Sivas Madımak Katliamı’nın 32. yıldönümünde yapılan bu açıklamada, geçmişin unutturulmasına da sert tepki gösterildi. “Katliamın dumanı daha sönmeden, zaman aşımına uğrayan bu suçu konuşamaz hale getirildik. Tam da bu dönemde, yeniden Alevilerin üstünden kirli hesaplar devreye sokuldu” denilen açıklamada, Alevi kurumlarına ve toplumun tüm kesimlerine birlik çağrısı yapıldı:
“Gerici, şeriatçı ve emperyalist ablukaya karşı halklardan, emekçilerden ve demokrasiden yana sorumluluk alacağız. Katliamcı zihniyete ve kan emici sisteme karşı, ‘Gelin Canlar Bir Olalım’ diyoruz.”
Açıklamaya İmza Atan Kurumlar
Alevi Bektaşi Federasyonu
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu
Türkiye Alevi Federasyonu
Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu
Alevi Kültür Dernekleri
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği
Kanka bu habere başlık önerileri
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.