Teslimat uygulaması Getir, uzun vadeli sürdürülebilir büyüme için en büyük potansiyeli gördüğü ana pazarı olan Türkiye'ye odaklanacağını duyurdu. Şirket, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkma kararı aldı.

Yeni Yatırım ve Stratejik Hareketler

Getir, Mubadala ve G Squared’den yeni bir finansman sağladığını da duyurdu. Bu finansmanın, Türkiye'deki rekabetçi konumunu güçlendirmek için kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, Getir'in ABD'deki iştiraki FreshDirect'in faaliyetlerine devam edeceği ifade edildi.

Teşekkür ve Değerlendirme

Getir'den yapılan açıklamada, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'deki tüm çalışanlara, bugüne kadarki emekleri için teşekkür edildi. Mart 2021'de aldığı 300 milyon dolarlık yatırım ile değerini 2.6 milyar dolara yükselten Getir, Türkiye'nin ikinci 'unicorn' girişimi oldu.

Gelecek Planları ve İddialar

Öte yandan, Nisan ayı başında Getir'in, bünyesindeki mobilite şirketlerinden Bitaksi'yi satacağı öne sürüldü. Kaynaklar, Mubadala'ya AlixPartners tarafından Getir'in yeniden yapılandırılması konusunda tavsiyelerde bulunulduğunu belirtirken, elden çıkarmaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin ise henüz kesin olmadığını vurguluyor.

Pazarlardan Çekilme ve Yeniden Yapılanma

Getir'in Avrupa pazarlarından çekilme süreci başladıktan sonra İtalya ve İspanya gibi birçok ülkede benzer adımlar atıldı. Şirketin yatırımcıları arasında Mubadala, Sequoia Capital ve Tiger Global gibi küresel fonlar bulunuyor.

AB 2025 yılı ekonomik büyüme tahminini düşürdü AB 2025 yılı ekonomik büyüme tahminini düşürdü

Değer Artışı ve Önceki İş Hareketleri

Getir'in değeri, 2022'nin başındaki yatırım turunda alınan 750 milyon dolarlık yatırımın ardından 11.8 milyar dolara yükselmişti. Geçtiğimiz Eylül ayında ise, kapsamlı bir küçülmeye giden şirket, global iş gücünün yüzde 10'unu oluşturan 2 bin 500 kişiyi işten çıkarmıştı.

Getir'in Rakipleri ve Satın Alma Stratejileri

Getir, Aralık 2022'de bir Türk girişimci tarafından Almanya'da kurulan rakibi Gorillas'ı 1.2 milyar dolara satın almıştı.

Kaynak: Haber Merkezi