Gaziantep'in yöresel lezzetleri arasında öne çıkan ekşili ufak köfte, hem doyurucu özelliği hem de sağlıklı içeriğiyle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi haline geldi. Evlerde, lokantalarda ve restoranlarda sıklıkla tercih edilen bu lezzet, gastronomi kenti Gaziantep'in 500 tescilli ana yemeği arasında yer alıyor.
Ekşili Ufak Köfte malzemeleri neler?
- 750 g parça et
- 1.5 su bardağı nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 limonun suyu
- yeterince su
Köftesi için
- 1/2 kg yağsız kıyma
- 1/2 kg simit (ince bulgur)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- bir çay bardağı yağ
- 1 çay kaşığı nane
Ekşili Ufak Köfte nasıl yapılır?
Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayınca kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer tarafta bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et halka halka doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Salçası ve ekşisi konulur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya bir miktar tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülür.