Kuraklık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni olumsuz etkisi altına alıyor ve iklim değişikliğine bağlı olarak nehirlerdeki barajların elektrik üretim kapasitesinde ciddi azalmalara neden oluyor.

Asuman Krause Kiracısıyla Mahkemelik Oldu! Asuman Krause Kiracısıyla Mahkemelik Oldu!

Özellikle Fırat-Dicle havzalarında kendini gösteren kuraklık sorunu, Marmara ve Ege Bölgesi'nde zaten hissedilen iklim değişikliği ve kuraklık etkilerini artırıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ekim ayında 33.8 mm olması gereken yağış miktarı sadece 20.8 mm olarak ölçüldü, bu da bölgedeki yağışların yüzde 38 oranında azaldığını gösteriyor, bu da kuraklık sorununu daha da derinleştiriyor.

Yağış miktarındaki düşüş, 1991-2020 yılları arasında kilometrekare başına düşen 533.9 kilogram yağışın geçen yıl 300 kilogramın altına düşmesiyle daha da belirginleşiyor. Bu yıl da yağış miktarlarında bir artış kaydedilmedi.

Su Politikaları Derneği'nin raporuna göre, Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarının elektrik üretim kapasitesi son 30 yılda yüzde 25 oranında azaldı. Fırat Nehri'nin barajlarından hidroelektrik enerjisi üreten Türkiye, bu kaynakta yaşanan düşüşle karşı karşıya. Atatürk Barajı, enerji üretimindeki en büyük düşüşü yaşayan baraj olarak raporlandı ve üretim kapasitesinin yüzde 45'inin altında kaldığı belirtildi. Bu durum, kuraklığın enerji sektörüne olan ciddi etkilerini gözler önüne seriyor.

Kaynak: Kamer Durdu