Doç. Dr. Yılmaz, 15 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, genç yaşta bireyleri etkileyebilen KOAH'ın, ilerledikçe öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk hissi gibi şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu vurguladı. Sigara içmeyenlerde bile KOAH görülebileceğine dikkat çeken Yılmaz, hava kirliliği, iklim değişikliği ve sera gazlarının da KOAH'a neden olan risk faktörleri arasında yer aldığını ifade etti.

Hasta sayısının dünya genelinde hızla arttığını belirten Doç. Dr. Şenay Yılmaz, KOAH'ın dünya genelinde onda birlik bir oranı etkilediğini ve en yaygın üç ölüm nedeninden biri olduğunu belirtti. Bu hastalığın teşhisinin basit bir nefes ölçüm testi ile konulabileceğini ifade eden Yılmaz, hava kirliliği ve iklim değişikliğine yol açabilecek sera gazlarının azaltılmasının KOAH ile mücadelede önemli bir strateji olması gerektiğini belirtti.

KOAH'ın tedavisinde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ilaç tedavisi gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirten Yılmaz, aynı zamanda hava kirliliği bulunan yerlerde maske kullanımının da yararlı olabileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Şenay Yılmaz, "Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım" mesajıyla KOAH'ın bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekti ve hava kirliliğine ve iklim değişikliğine karşı önlem almanın önemini vurguladı.

Kaynak: İHA