Akdeniz Gerçek | Elmalı | Antalya Elmalı’da Verimli Alanlar GES Mezarlığına Döndü

Antalya Elmalı’da Verimli Alanlar GES Mezarlığına Döndü

Antalya'nın Elmalı ilçesinde yer alan Kışla ve Yalnızdam Mahallesi’nde mevcut 791 dönümlük güneş enerjisi santralini 98 dönüm daha büyütecek yeni tadilat teklifi ilçe belediye meclisinden geçti. Bölgede tarım ve hayvancılığın ağır yara aldığı belirtilirken meslek odalarının ve bölge sakinlerinin bu konuda mücadele etmesi bekleniyor.

Antalya'nın Elmalı ilçesinde yer alan Kışla ve Yalnızdam Mahallesi’nde mevcut 791 dönümlük güneş enerjisi santralini 98 dönüm daha büyütecek yeni tadilat teklifi ilçe belediye meclisinden geçti. Bölgede tarım ve hayvancılığın ağır yara aldığı belirtilirken meslek odalarının ve bölge sakinlerinin bu konuda mücadele etmesi bekleniyor.

Antalya Elmalı’da Verimli Alanlar GES Mezarlığına Döndü
KAYNAK: Arda Kır

Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunan Kışla ve Yalnızdam Mahallesi’nde toplam büyüklüğü 98 dönüm olan 5 parselin güneş enerjisi santrali amaçlı kullanımını içeren tadilat, Elmalı Belediyesi Ağustos Ayı Meclisi’nde gündemin 6’ncı maddesinde görüşülerek oybirliği ile karara bağlandı. Tarım arazilerine yakınlığıyla bilinen Kışla Mahallesi sınırlarındaki 1274, 1275, 1276 ve 1280 parseller ile Yalnızdam Mahallesi'ndeki 107 ada 22 parsellere GES amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılması meclisten onay aldı. Yerel halkın yaşam alanlarını doğrudan etkileyen bu kararın, ilerleyen dönemlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi meclisinde de gündeme gelmesi bekleniyor. Alanın mevcut durumunda halihazırda 791 dönümlük 4 parselde büyük bir GES tesisi faaliyet gösterirken, üzerine 98 dönüm daha eklenmesiyle birlikte projenin 889 dönümlük dev bir alana ulaşması öngörülüyor.

YEREL HALKTAN TEPKİ VE GEÇİM KAYGISI

Tarım arazilerine oldukça yakın konumda yer alan bu enerji tesisine karşı bölge halkının geçmişten bu yana süregelen ciddi bir tepkisi bulunuyor. Mahalle sakinlerinin yaşadığı zorlukları dile getiren Kışla Mahallesi Muhtarı Rasim Lök, güneş enerjisi santrallerinin gelmesiyle birlikte bölgede yapılan geleneksel hayvancılık faaliyetlerinin büyük oranda azaldığını belirtti. Otlak alanlarının daralması ve artan yapılaşma sebebiyle bölge ekonomisinin aldığı hasarı vurgulayan muhtar Lök, 

"Hayvancılık bitti" 

diyerek sorunu anlattı. 

Projenin yerel üretime verdiği zararlar ve mahallelinin rahatsızlıklarıyla ilgili şikayetlerini daha önce ilgili kurumlara aktardıklarını ifade eden Lök, hayvancılık yapan bölge halkının taleplerinin dinlenmesi gerektiğini ifade etti. İlçe meclisinden çıkan yeni büyüme kararının ardından gözler Büyükşehir Belediyesi’nin ilerleyen aylardaki meclis toplantısında.

 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız