Ticaret Bakanlığı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, 2026 yılının ilk 7 ayı itibarıyla 282 bin 153 firma ve tam 34 milyon 278 bin 291 ürün incelendi.
Tüketiciyi koruma odaklı bu geniş kapsamlı denetimlerin neticesinde mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen işletmelere toplam 1 milyar 874 milyon TL idari para cezası kesildi.
Fahiş Fiyat ve Stokçuluğa Göz Açtırılmadı
İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen haksız ticari uygulamalar, stokçuluk ve fahiş fiyat incelemelerinde 48 bin 735 gerçek ve tüzel kişi kontrol edildi.
Denetimler sonucunda aykırı fiillerde bulunduğu saptanan 4 bin 686 kişi ve firmaya yaklaşık 633,4 milyon TL ceza uygulandı. Bu tutarın yaklaşık 400 milyon TL'lik aslan payını doğrudan fahiş fiyat uygulamaları oluşturuldu.
Otomotiv sektörüne 135 milyon TL, yerel piyasada konut hareketliliğini de yakından etkileyen emlak sektörüne 34,4 milyon TL, kuyum sektörüne ise 11,3 milyon TL ceza kesildi. Ticari elektronik ileti, çalışma saatleri ve lisanslı depolara yönelik ihlallerde ise tutar 51 milyon TL olarak gerçekleşti.
Tüketici Sözleşmeleri ve Yanıltıcı Reklamlara Ağır Yaptırım
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri de 85 milyon vatandaşın günlük yaşamda taraf olduğu sözleşmeler ile ürün güvenliğini adım adım denetledi. Yılın ilk 7 aylık sürecinde incelenen 31 bin 446 firma içerisinden kuralları çiğneyen 1.206 firmaya 613,5 milyon TL ceza verildi.
Özellikle paket tur, devre tatil, ön ödemeli konut, abonelik ve mesafeli satış gibi sözleşmelerdeki aykırılıklar nedeniyle 418,3 milyon TL ceza kesilirken; yanıltıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara 185,8 milyon TL, güvensiz ürün denetimlerine ise 9,4 milyon TL tutarında yaptırım uygulandı.

