LGS 2025’e Yönelik İddialara MEB'den Sert Yanıt

Son 5 yılın en zor sınavı denilen LGS’de 719 birinci çıkması şaşkınlık yarattı. Siyasiler artan başarı oranına kuşkuyla yaklaşıp tepki gösterirken, Milli Eğitim Bakanlığı eleştirilere sert yanıt verdi.
LGS 2025’e Yönelik İddialara MEB'den Sert Yanıt

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında bu yıl 1 milyon 10 bin 916 öğrenci sınava başvurdu. Sınava giren 963 bin 142 öğrenciyle katılım oranı yüzde 95,27 olarak gerçekleşti. Ancak dikkat çeken asıl nokta sınavın zorluğuna rağmen tam 719 öğrencinin 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olması oldu.

2025 LGS, uzmanlarca “son yılların en zor sınavı” olarak tanımlanırken, bu kadar yüksek sayıda tam puan alan öğrenci çıkması kamuoyunda soru işaretlerine yol açtı. Geçmiş yıllara bakıldığında birinci sayılarında ciddi dalgalanmalar göze çarpıyor:

2019: 565

2020: 181

2021: 97

2022: 193

2023: 562

2024: 352

2025: 719

Davutoğlu: “İddialar Vakit Kaybedilmeden Araştırılmalı”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sınava yönelik iddiaların kamu vicdanını zedelediğini belirterek, "Tam puan alan birinci sayısındaki dikkat çekici artış ve cevap anahtarına dair yaşanan tartışmalar açıklığa kavuşturulmalı. Soru işaretlerinin giderilmesi için resmi, tatmin edici bir açıklama yapılmalıdır" dedi.

Lgs 2025’E Yönelik İddialara Meb'den Sert Yanıt 3

Muharrem İnce: “MEB’den Pis Kokular Geliyor”

CHP’li Muharrem İnce ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Son 5 yılın en zor sınavı olduğu söylenen LGS’den rekor sayıda, 719 birinci çıkmış. MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?” diyerek sürece şeffaflık çağrısı yaptı.

CHP ve İYİ Parti'den TBMM’ye Soru Önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, sınav sonuçlarıyla ilgili TBMM’ye ayrı ayrı soru önergeleri sundu. Önergelerde şu sorulara yanıt arandı:

"Birincilerin il, ilçe ve okul dağılımı nedir?

0 ya da 1 yanlış yapan yaklaşık 5 bin öğrenci bilgisi doğru mu?Sınav kitapçığının PDF olarak sızdırıldığı iddiası doğru mu?

Sınavda güvenlik zafiyeti yaşandı mı?"

Lgs 2025’E Yönelik İddialara Meb'den Sert Yanıt 2

MEB'den Sert Açıklama: “İftira Dolu İddialar”

Artan eleştiriler ve sosyal medyadaki spekülasyonlara karşılık Milli Eğitim Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımladı. Bakanlık, LGS’nin 15 Haziran 2025’te yurt içi ve yurt dışında sorunsuz şekilde gerçekleştiğini belirtti. Açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“2025 LGS kapsamındaki merkezi sınav, ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun ve denetime açık şekilde gerçekleştirilmiştir. 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan alması, istatistiksel olarak mümkündür.

Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin emeğine gölge düşüren, bilgi kirliliği yaratan, iftira dolu iddialara karşı yasal yollara başvurulmuştur.”

MEB, özellikle "Konuştuğum öğrenciler sınav çok zordu dedi, o halde 719 birinci nasıl çıktı?" şeklindeki söylemleri "akıl dışı" olarak nitelendirdi. Kamuoyunu yanıltmaya çalışan kişi ve kurumlara karşı suç duyurusunda bulunulduğu da belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.