Tarım sezonunun başlamasıyla birlikte doğal yaşam ne yazık ki ciddi bir tehdit altında. Özellikle ilaçlama sürecinde yaşanan ihmaller, Düzce'deki dere balıklarının yaşamını yok etti. Çiftçilerin ve ilaçlama firmalarının bilinçsiz uygulamaları, doğal denge sistemini altüst ediyor. Özellikle Düzce'de yapılan ilaçlamaların, dere balıklarının yaşam alanlarını doğrudan etkilediği görülüyor.

Düzce'deki bilinçsiz tarım ilaçlamaları balıkların ölümüne yol açtı

Ozanlar Mahallesi'nden geçen dere içinde yaşanan balık ölümleri, bölge halkını ve yetkilileri endişelendiriyor. Muhtar Bülent Keser, 'Ölümlerin görüldüğü günden beri hayretler içinde ve üzgünüz. Yüzlerce, binlerce balığın telef olduğunu gördük. Çok uzun süredir böyle bir sıkıntı yaşamamıştık. Dünden beri derenin üzeri ve dibi olduğu gibi balık ölüleriyle doluydu. Uzun bir mesafede balık ölüleri görülüyor. Çok üzgünüz. Mahallemizin gençleri, çocukları bu derenin kenarında balık tutarak zaman geçiriyor. Çünkü bu dere balık olan bir dere. Balık ölümlerini haber alır almaz Düzce Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile irtibata geçtik. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri sağolsunlar hemen harekete geçtiler. Dere kenarlarındaki ve derenin içindeki balıkları topladılar. Numuneler aldılar. Bu derenin yanında herhangi bir fabrika olmadığı tespit edildi ancak tarımın yeni yeni başladığı ekim, dikim ile fındık ilaçlamasının yeni başladığı tarla ilaçlamaları, ağaç ilaçlamaları başladı. Yetkililerin ilk kanaati de tarım ilaçları sebebiyle ölümlerin gerçekleştiği yönünde. Bu sıkıntı sadece Düzce’nin değil bütün ülkenin sorunu. Ben vatandaşlarımızdan ve çiftçilerimizden duyarlı olmalarını, yapılan ilaçlamaların dere kenarlarından uzak tutulmasını çok rica ediyorum. Çünkü çok ciddi ölümlerle karşı karşıyayız ve çok üzgünüz' diye konuştu.

Akçakoca'da fırtına etkili oldu Akçakoca'da fırtına etkili oldu

Düzce'deki bilinçsiz tarım ilaçlamaları balıkların ölümüne yol açtı

Bunları dereye atan insan olamaz

Balıkların tarım ilaçlarını nasıl zehirlendiğini açıklayan Keser, 'Bu ilaçlama işini yapan firmalar ve ilaçlamanın yapıldığı büyük motorlar var. Bazı vatandaşlar dereye girerek motorlarını yıkamış olabilirler. Bazı çiftçiler ise ilaçların konulduğu plastik kutuları var. Nasıl olsa işim bitti diyerek o kutuları dereye atıyorlar. Ya da bu ilaçların çuval gibi olanları da var. Bu kutuları, ambalajları en kolay imha yöntemi ise dereye atma. Bunları dereye atan insan olamaz. Çevreci, çiftçi arkadaşlarımızı daha duyarlı olmalarını rica ediyorum. Zaten bu yapan fotoğraflardan nasıl bir çevre faciasına neden olduğunu görecektir' dedi.

Düzce'deki bilinçsiz tarım ilaçlamaları balıkların ölümüne yol açtı

Kaynak: İHA