Türkiye, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olduğu belirtildi. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yöneldiği elektronik sigaraların da en az sigara kadar zararlı olduğunu belirten uzmanlar, bazı kesimlerce sigaraya göre masum gösterilmek istenen elektronik sigaraların ‘ağır solunum yetmezliği ile akciğer hasarına yol açtığı’ belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil eylem çağrısına rağmen, Türkiye kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi konusunda dünya birincisi olarak öne çıkıyor. Elektronik sigaraların da en az sigara kadar zararlı olduğunu belirten uzmanlar, elektronik sigaraların ağır solunum yetmezliği ve akciğer hasarına neden olabileceğini vurguluyor.

Elektronik Sigaraların Zararları Ortaya Çıktı

Dünya genelinde sigara bağımlılığının etkilediği 2 milyar insanın içinde Türkiye, 15 milyondan fazla sigara içicisiyle dikkat çekiyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi raporuna göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara içme oranında ikinci sırada yer alıyor. Araştırmalara göre Türkiye'de kişi başına düşen günlük sigara tüketim adedi 17.1 ile dünya lideri konumunda bulunuyor.

Elektronik Sigara da Tehlikeli

Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin farklı yöntemler denemek yerine kararlılıkla hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor. Elektronik sigaraların, içerdikleri kimyasallar nedeniyle sigara dumanından en az kadar zararlı olduğuna vurgu yapılıyor. DSÖ'nün uyarısına rağmen elektronik sigaraların zararlarının görmezden gelinmemesi ve sigaradan tamamen uzaklaşılması gerektiği ifade ediliyor.

Pasif İçicilikte En Çok Çocuklar Etkileniyor

Sağlıklı yaşam için sigara içmeyi bırakmanın önemine vurgu yapan uzmanlar, sigara içenlerin yüzde 70'inin düzenli sigara içmeye 18 yaş civarında başladığını ve bu alışkanlığın zaman içinde arttığını belirtiyor. Ayrıca, pasif içiciliğin sağlık üzerindeki zararlarının kesin olarak kanıtlandığı ve en çok çocukların etkilendiği vurgulanıyor.

Kaynak: İHA