Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Dünya | Slovenya Filistin'i Bağımsız Devlet Olarak Tanıdı

Slovenya Filistin'i Bağımsız Devlet Olarak Tanıdı

Slovenya, Avrupa Birliği üyesi olarak Filistin'in bağımsızlığını tanıyan ülkeler arasına katıldı.

Slovenya, Avrupa Birliği üyesi olarak Filistin'in bağımsızlığını tanıyan ülkeler arasına katıldı.

Slovenya Filistin'i Bağımsız Devlet Olarak Tanıdı

Slovenya meclisi, Filistin'i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararı aldıktan sonra, başkent Lübliyana'daki parlamento bahçesinde Filistin bayrağı alkışlar eşliğinde göndere çekildi. Bu tarihi an, Slovenya'nın Filistin'e verdiği desteği gösteriyor.

Slovenya, Avrupa Birliği üyesi olarak, parlamentoda yapılan oylama sonrası Filistin devletinin bağımsızlığını resmen tanıdı. Geçen hafta İspanya, İrlanda ve Norveç de benzer adımlar atmıştı. Bu ülkeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak için baskı uygulamayı amaçlıyor. Slovenya'nın Filistin'i tanıma tasarısı, pazartesi günü parlamentonun dış ilişkiler komitesi tarafından kabul edildi ve salı günü genel kurulda oylanması planlandı. Ancak, ana muhalefet partisi Slovenya Demokrat Partisi (SDS) süreci yavaşlatmak için referandum talebinde bulundu. Referandum talebi kabul edilseydi, süreç bir ay kadar uzayabilirdi.

SDS'nin Tutumu

Eski Başbakan Janez Jansa liderliğindeki SDS, Filistin'in bağımsızlığını tanımanın doğru zaman olmadığını ve bu kararın sadece "terörist organizasyonu Hamas'a" yardım edeceğini öne sürdü. Bu itirazlara rağmen, iktidar koalisyonu oylamanın salı günü yapılabilmesi için referandum teklifini aşma yollarını aradı.
Salı günü yapılan olağanüstü oturumda parlamentonun dış ilişkiler komitesi, SDS'nin referandum başvurusunu yetersiz buldu ve kabul etmedi. Böylece, Slovenya'nın Filistin'i tanıma kararı, 52 oyla kabul edildi ve SDS'nin salonu terk etmesinin ardından hiç karşı oy çıkmadı.

Filistin'i Tanıyan Diğer AB Ülkeleri

Slovenya'nın yanı sıra, İsveç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve geçen hafta itibarıyla İrlanda, İspanya ve Norveç de Filistin'i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıyor.


 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız