Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Dünya | Peru Trans Bireyleri Akıl Hastası Olarak Tanımlayan Yasa Tasarı Hazırladı

Peru Trans Bireyleri Akıl Hastası Olarak Tanımlayan Yasa Tasarı Hazırladı

Peru'da trans bireyleri akıl hastası olarak tanımlayan yeni yasaya karşı yapılan protestolar hükümeti sarsıyor. Aktivistler, bu ayrımcı politikaya karşı seslerini yükseltiyor.

Peru'da trans bireyleri akıl hastası olarak tanımlayan yeni yasaya karşı yapılan protestolar hükümeti sarsıyor. Aktivistler, bu ayrımcı politikaya karşı seslerini yükseltiyor.

Peru Trans Bireyleri Akıl Hastası Olarak Tanımlayan Yasa Tasarı Hazırladı

Peru'nun başkenti Lima'da, trans bireyleri "akıl hastası" olarak tanımlayan yeni yasaya karşı yüzlerce protestocu sokağa döküldü. Protestocular, trans bireylerin sağlık yardımlarına erişimini engelleyen bu yasanın iptal edilmesini talep ediyor.

Yaklaşık 500 gösterici, Lima şehir merkezinde barışçıl bir şekilde yürüyerek tepkilerini dile getirdi. Ellerinde "Artık damgalama yok" ve "Kimliğim bir hastalık değil" yazılı dövizler taşıyan protestocular, hükümetin bu ayrımcı politikasına karşı seslerini yükseltiyor.

'Hastalık teşhisi konmuş olarak bireyler'

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Dina Boluarte hükümeti tarafından onaylanan yeni yasa, transseksüel bireyleri “cinsiyet kimliği bozukluğuna sahip kişiler" olarak tanımlıyor. Bu tanım, trans bireyleri toplumda "hastalık teşhisi konmuş olarak bireyler" olarak kabul ediyor.

'Cinsiyet kimlikleri artık patoloji olarak görülmüyor'

Hükümetin bu adımını sert bir dille eleştiren LGBTQ+ aktivisti Gahela Cari Contreras, “Cinsiyet kimlikleri artık patoloji olarak görülmüyor” şeklinde açıklama yaptı. Contreras, hükümeti LGBTQ+ topluluğunun haklarını ihlal etmekle suçluyor.

'Yasa bireyleri damgalamıyor'

Hükümet yetkilileri ise tartışmayı bir yanlış anlaşılma olarak nitelendiriyor. Sağlık Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra LGBTQ+ bireylerin damgalandığını reddederek, yasanın bu yönde bir amacı olmadığını savunuyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız