Akdeniz Gerçek | Çevre | Kumköy Sahili’nde Dönüşüm: 325 Bin Metrekarelik Halk Plajı Geliyor!

Kumköy Sahili’nde Dönüşüm: 325 Bin Metrekarelik Halk Plajı Geliyor!

Antalya'nın Aksu ilçesindeki Kumköy sahili, Kültür ve Turizm Bakanlığı projesiyle çevre kirliliğinden arındırılarak ücretsiz halk plajına dönüştürülecek.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki Kumköy sahili, Kültür ve Turizm Bakanlığı projesiyle çevre kirliliğinden arındırılarak ücretsiz halk plajına dönüştürülecek.

Kumköy Sahili’nde Dönüşüm: 325 Bin Metrekarelik Halk Plajı Geliyor!
KAYNAK: İHA

Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan ve bir dönem izinsiz kondurulan çardakların yıkımıyla büyük ses getiren Kumköy Sahili, halkın ortak kullanımına sunulmak üzere tamamen kabuk değiştiriyor. Yıkımların ardından geçen süreçte bakımsız kalan ve çevreye duyarsız kişilerce adeta çöplük alanına çevrilen sahil şeridinde geniş kapsamlı temizlik çalışmaları gerçekleştirildi. Doğal yapısıyla göz kamaştıran 325 bin metrekarelik devasa bölge, önümüzdeki yıla kadar tamamlanması hedeflenen projeyle Akdeniz'in en yeni ve nitelikli ücretsiz halk plajlarından biri olmaya hazırlanıyor.

60 Yıllık Çardaklar İşgaline Son Verilmişti

Aksu ilçesindeki Kumköy Sahili'nde yaklaşık 60 yıldır varlığını sürdüren ve aralarında konteyner tipi yapıların da yer aldığı 600 çardak, 2024 yılının Kasım ayında Aksu Belediyesi ekiplerince sabaha karşı düzenlenen bir operasyonla tamamen ortadan kaldırılmıştı. Temizlenen sahil şeridi, 2021 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda sit alanı ilan edilerek yasal koruma altına alınmıştı. Bölgenin tahliye edilmesinin ardından bazı otellerin ecrimisil (haksız işgal tazminatı) ödemesi yaparak kendi plaj alanlarını faaliyete geçirdiği görüldü.

Bakanlık Bütçesiyle Doğal Yaşam da Korunacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan ücretsiz halk plajı projesi, yatırım bütçesi ve resmi programa dahil edilmesinin ardından resmen start alacak. Gelecek yıla kadar bitirilmesi hedeflenen projede sadece sosyal donatılar inşa edilmeyecek; aynı zamanda sahilin deniz kaplumbağaları (caretta caretta) için taşıdığı önem de gözetilecek. Doğal yaşam alanları ile caretta caretta yuvalarının zarar görmemesi adına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek koruma çalışmaları da proje kapsamında eş zamanlı olarak uygulanacak.

Vatandaşlar Altyapı ve İmkan Talebinde Bulunuyor

Kumköy sahiline halk plajı kazandırılacak olmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Levent Dedeoğlu, bölgenin potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi:

"Güzel olur buranın ihtiyacı var. Çünkü burası hem denizi hem tabiatı ve imkanları olarak güzel bir yer. Bence geç kalınmış bir proje ama ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Çünkü yapılmayan tek yer burası kaldı. Bu sahilin yapılması ile güzel bir imkan ve tesise kavuşulacak. Aksu, Kumköy ve Antalya'dan gelenler var. Ama burada imkan olmadığı için tuvalet ve duş yok. Halkımız içinde böyle bir şey olması çok güzel olacak kanaatindeyim. Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum çok ilgili kendisi. Buraya gerekli ilgiyi gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız