Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), mikroalg üretimi konusundaki projeleriyle dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Füsun Akgül'ün üstlendiği 'Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak; Mikroalgler (YeYeM)' Projesi kapsamında kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı, spirulina platensis mikroalginin yoğun kitlesel üretimine başladı.

Burdur'da Üretimi Başladı! 100 Gramı Bin Liradan Satılıyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile YÖK tarafından desteklenen projenin proje yöneticisi Doç. Dr. Füsun Akgül, mikroalglerin özellikle kanatlı hayvan grupları için yem katkı maddesi üretiminde kullanıldığını belirtti. Laboratuvarda gerçekleştirilen deneylerde mikroalg yemlerinin hayvanlarda immün sistemi güçlendirdiği, büyüme ve gelişmeyi arttırdığı, yumurta, süt ve et kalitesini iyileştirdiği gözlemlendi.

Başkan bütçeyi daha verimli kullanma sözü verdi Başkan bütçeyi daha verimli kullanma sözü verdi

Burdur Valisi Türker Öksüz ve İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik’in katılımıyla gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, üretilen mikro alglerle ilgili bilgilendirme yapıldı. Doç. Dr. Füsun Akgül, projenin sadece hayvancılık alanında değil, aynı zamanda gıda, kozmetik, atık su arıtımı gibi farklı sektörlerde de kullanılabilen mikroalglerin üretimini amaçladığını vurguladı.

Burdur'da Üretimi Başladı! 100 Gramı Bin Liradan Satılıyor

Akgül, mikroalglerin ekonomik boyutuna dikkat çekerek, Avrupa'da mikroalg üretim pazarının büyüdüğünü ve 2031 yılına kadar 9 bin 220 tona çıkacağını belirtti. Bu alanda yapılan çalışmaların ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Burdur'da Üretimi Başladı! 100 Gramı Bin Liradan Satılıyor

MAKÜ-MACC Mikroalg Kültür Koleksiyonu, dünya genelindeki koleksiyonlara Türkiye'den üye olan iki merkezden biri oldu ve 9. sırada yer aldı. Doç. Dr. Füsun Akgül, projenin mikroalg biyoürünler üretme, mikroalglerden yem katkı maddesi elde etme, sürdürülebilir tarıma katkı sağlama, ülkenin mikroalgal biyoteknoloji alanındaki gücünü artırma amacını taşıdığını belirtti.

Burdur'da Üretimi Başladı! 100 Gramı Bin Liradan Satılıyor

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı da uzayda Mikroalg Çalışması Yapıyor

Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın mikroalg çalışmalarına değinen Akgül, mikroalglerin uzayda astronot yiyeceği olarak da kullanılabileceğini söyledi. Projenin, ülkenin mikroalg konusundaki söz sahibi olmasını sağlayarak dışa bağımlılığı azaltmayı ve ekonomik bir değer oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Projede üretilen mikro alglerin MAKÜ etiketiyle satışa sunulmaya başlandı. Bu mikroalg tabanlı yem katkı maddesi, hayvancılık sektöründe alternatif bir çözüm sunarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Bu yenilikçi projenin, mikroalglerin birçok sektörde kullanımına yönelik yeni kapılar açabileceği ifade ediliyor.

Alper Gezeravcı' dan İlk Fotoğraf Geldi! Alper Gezeravcı' dan İlk Fotoğraf Geldi!

Kaynak: İHA