Burdur'da uzun yıllardır üretilen ve günümüzde büyük bir ilgiyle tüketilen haşhaş helvası, coğrafi işaret alarak resmileşti. Bu tescilleme ile haşhaş helvası, Burdur'un 14. coğrafi işaret tescili alan ürünü oldu.

A W193896 01 Result

Başkan Sucu'dan faiz kararına tepki! Esnaf isyan ediyor! Başkan Sucu'dan faiz kararına tepki! Esnaf isyan ediyor!

Geçmişten Günümüze Haşhaş Üreticiliği

Burdur'da, geçmişten günümüze haşhaş üreticiliği aktif bir şekilde devam ediyor. Şifa kaynağı olan haşhaş, yağ üretiminden hamur işlerine ve süslemelere kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Yöresel bir tat olan haşhaş helvası, özellikle şehre gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Yüksek besin değeri ile bilinen bu lezzetli tatlı, yöresel halk tarafından da büyük bir ilgiyle tüketiliyor.

A W193896 06 Result

Coğrafi İşaret Tescili

Burdur Ticaret Borsası'nın başvurusuyla, haşhaş helvası da diğer yöresel ürünler gibi coğrafi işaret tescili aldı. Burdur Valisi Türker Öksüz, yapılan tescil tanıtım toplantısında, başvurunun 2021 yılında yapıldığını ve 2023 yılında tescil alındığını belirtti. Vali Öksüz, 'Üretmek, ülkemizin zenginleşmesi, refaha ulaşması ve gelişmesi için önemli bir adımdır. Şimdiye kadar şehrimizde 14 ürünün coğrafi işaret alması sevindirici bir gelişmedir' dedi.

A W193896 04 Result

Haşhaş Helvası Tarifi (10-12 Kişilik - Pişirme Süresi: 30 dakika)

Haşhaş Helvası Malzemeleri 

  • 500 gr ezilmiş haşhaş
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 litre pekmez
  • 2 veya 3 çorba kaşığı un

Haşhaş Helvası Nasıl Yapılır?

Bir tavada ısıtılan yağın üzerine pekmez dökülerek kaynatılır. Kaynamakta olan pekmezin içine haşhaş ve un ilave edilerek tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. İyice koyulaşıp katı kıvama gelince ocaktan alınarak karıştırılmaya devam edilir. İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak yenilir.

Antalya Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır? Antalya Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kaynak: İHA